Birsalmás morzsasüti – Fél óra alatt kész van

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A morzsasütiket pofonegyszerű elkészíteni. Nem szükséges hozzájuk más, mint a szezonálisan kedvenc gyümölcsünk, amire rámorzsoljuk a lisztből, cukorból és vajból gyúrt tésztát. Ezek az alapanyagok bármelyik háztartásban megtalálhatók, de most egy extrafinom verziót mutatunk, juharsziruppal és almalével.

Amikor ősz közepére már unom az almát vagy a körtét, birsalmával készítem.  Nagyon egészséges gyümölcs, az összetevők közül pedig a fehér liszt is lecserélhető teljes kiőrlésűre.  

A birs vásárlásakor fontos, hogy kemény, sárga színű darabokat válasszunk, ne pedig fonnyadt, barnásra színeződött héjút. Ha csak zöldes példányok kapni, az sem baj, csak pár hétig utóérlelni kell. A gyümölcs piheszőre senkit ne rettentsenek el, a frissen leszedett példányokat minden esetben molyhos réteg védi. Papírtörlővel vagy konyharuhával egyszerű letisztítani, majd a maradékot folyóvízben lemosni.

Az elkészült birsalmás morzsasüti önmagában is finom, de tökéletesen illik hozzá a vaníliás vagy a fahéjas fagyi is.

Birsalmás morzsasüti

birsalmas-morzsasuti-receptkartya

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 2 darab birsalma
  • 70 gramm vaj
  • 8 evőkanál juharszirup
  • 250 mililiter almalé
  • 30 gramm barna cukor
  • 70 gramm liszt
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Pucold meg a birsalmákat, szeleteld fel őket kb. 1 centi vastag karikákra, amikből vágd ki a magházat.

Olvassz fel 20 gramm vajat, tedd bele a karikákra vágott birsalmát és a szeletek mindkét felét párold 2-2 percig. Add hozzá a juharszirupot, karamellizáld, majd és az almalével leöntve főzd 6-8 percig, amíg a birsszereletk puhák nem lesznek, ugyanakkor még nem esnek szét.

Tedd a birsszeleteket egy olyan serpenyőbe, amit a sütőben is használhatsz. (Ha nincs ilyened, megteszi bármilyen tortaforma is.)

Gyúrd össze a maradék 50 gramm vajat, a cukrot, a lisztet, a fahéjat, a csipet sót és a vaníliás cukrot. Csippents le belőle kisebb darabokat és morzsold az ujjad között a birsszeletekre. Süsd 180 fokon 25-30 percig.

Fotó: Shutterstock

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük