
Puha, kelt tésztás blini: az orosz palacsinta kaviárral a legjobb
A hajdina blini ősi szláv étel, melyet - tökéletes kerek alakja miatt - a nap szimbólumának tartottak. Pogány szertartásokon ételáldozatként mutatták be.
A blini egy palacsinta, melynek receptúrája sokban különbözik a miénktől, ugyanis az oroszok palacsintája kelesztett. Általában búzaliszttel készítik, de a jóval izgalmasabban hangzó hajdinás verzió is igen népszerű.
A blini fogyasztása
Bár története a régi időkig nyúlik vissza, a blini a szláv, mindenekelőtt az orosz és az ukrán konyha egyik alapvető étele a mai napig. Blinit hagyományosan a nagyböjtöt megelőző hetekben készítenek, de ezt adják például a kismamáknak is a szülés után. Érdekes, hogy esküvőkön és temetéseken is felszolgálják.
Töltelékfronton széles a perspektíva: édesen különféle bogyós gyümölcsökből készült lekvárral kínálják, de ami talán oroszosabb, az a tejfölös, lazacos, kaviáros körítés.
Hajdina blini

Hozzávalók 6 adaghoz:
- 12 dekagramm hajdinaliszt
- 12 dekagramm búzaliszt
- 2 csomag szárított élesztő
- 2 darab tojás
- 2 evőkanál tejföl
- 1 deciliter tejszín
- 500 milliliter tej
- 1 teáskanál cukor
- 1 kávéskanál só
Elkészítés:
A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk. A sárgáját, a tejfölt, a tejszínt, a sót és a búzalisztet a tésztához dolgozzuk. A tojásfehérjét felverjük, és azt is a tésztához adagoljuk óvatosan. Majd az egészet legalább két órán át újrakelesztjük.
Az elkészült tésztából többféle módon készülhet el a blini. Süthetünk a miénkhez hasonlatos nagyalakú, vékony palacsintákat, vagy akár kisebb, négy-öt centiméter átmérőjű pufi palacsintákat is. Szép, aranysárgára süssük őket. Ízlés szerint édesen vagy sósan kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.