Puha, kelt tésztás blini: az orosz palacsinta kaviárral a legjobb

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hajdina blini ősi szláv étel, melyet - tökéletes kerek alakja miatt - a nap szimbólumának tartottak. Pogány szertartásokon ételáldozatként mutatták be.

A blini egy palacsinta, melynek receptúrája sokban különbözik a miénktől, ugyanis az oroszok palacsintája kelesztett. Általában búzaliszttel készítik, de a jóval izgalmasabban hangzó hajdinás verzió is igen népszerű. 

A blini fogyasztása

Bár története a régi időkig nyúlik vissza, a blini a szláv, mindenekelőtt az orosz és az ukrán konyha egyik alapvető étele a mai napig. Blinit hagyományosan a nagyböjtöt megelőző hetekben készítenek, de ezt adják például a kismamáknak is a szülés után. Érdekes, hogy esküvőkön és temetéseken is felszolgálják. 

Töltelékfronton széles a perspektíva: édesen különféle bogyós gyümölcsökből készült lekvárral kínálják, de ami talán oroszosabb, az a tejfölös, lazacos, kaviáros körítés.

Hajdina blini

blini1

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 12 dekagramm hajdinaliszt
  • 12 dekagramm búzaliszt
  • 2 csomag szárított élesztő
  • 2 darab tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 deciliter tejszín
  • 500 milliliter tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 kávéskanál
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt a cukorral langyos tejben felfuttatjuk. Hozzáadjuk a hajdinalisztet és alaposan elkeverjük. Félretesszük, és meleg helyen egy órán át kelesztjük.

A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk. A sárgáját, a tejfölt, a tejszínt, a sót és a búzalisztet a tésztához dolgozzuk. A tojásfehérjét felverjük, és azt is a tésztához adagoljuk óvatosan. Majd az egészet legalább két órán át újrakelesztjük.

Az elkészült tésztából többféle módon készülhet el a blini. Süthetünk a miénkhez hasonlatos nagyalakú, vékony palacsintákat, vagy akár kisebb, négy-öt centiméter átmérőjű pufi palacsintákat is. Szép, aranysárgára süssük őket. Ízlés szerint édesen vagy sósan kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük