Tartalmas, szaftos paprikás krumpli bográcsban készítve – Egyszerű, de nagyon ízletes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egyszerű, nagyon laktató hazai fogás a paprikás krumpli, ami bográcsban készítve lesz igazán finom.
Természetesen nagy fazékban is rotyoghat a szaftos finomság, csak akkor a receptben írt mennyiségeket csökkentsük, hiszen a bográcsba mégiscsak több alapanyag fér, ráadásul a szabadtéri főzésnél általában a vendégsereg is nagyobb, akikre főzünk.
Apukám mindig azt szokta mondani, nincs két egyforma recept, két egyforma szakács, a főzni szeretők mindig hozzáadnak valami pluszt az ételekhez, legyen modern mai recept vagy régi hagyományos kedvenc, amit mindenki igyekszik a saját szájíze szerint elkészíteni. Ez alól még az olyan egyszerű ételek, mint a paprikás krumpli, sem jelent kivételt. Ki így, ki úgy készíti.
A tunkolós, bőséges fogás készülhet nagyon szerényen, de fel is tudjuk turbózni, kerülhet bele több kolbász, szalonna, de akadnak olyanok, akik virslivel szeretik. A paprikás krumpli szerintem akkor a legfinomabb, ha jó szaftos, úgyhogy ne sajnáljuk a hagymát belőle. Kolbászból törekedjünk minőségit beszerezni, én a lángolt fajtára szavazok, de másmilyen is lehet, mindenki az ízlése szerint válasszon.
Sokan zsírral készítik, én azonban olajat használok, az ízek kialakításánál szeretem a csípőset, ezért hegyes-erős paprikát is teszek bele. A tartalmas kedvenc mellől nem maradhat el a ropogós kenyér és savanyúság sem, amit én most az újítás kedvéért ecetes salátára cseréltem.
Bográcsban készült paprikás krumpli
Hozzávalók 8 személyre
- 3 kilogramm krumpli
- 6 fej hagyma
- 3 szál kolbász
- 20 dekagramm szalonna
- ízlés szerint só és bors
- szükség szerint olaj
- ízlés szerint őrölt pirospaprika
- 4 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A kockára vágott szalonnát olajon pirítjuk, majd amikor kapott egy kis színt, a finomra aprított hagymát rászórjuk, pár perc eltelte után ízlésünk szerint fűszerezzük pirospaprikával. Hozzákeverjük a krumplit és annyi vizet, amennyi ellepi, utána a zúzott fokhagyma, só és bors is a bográcsba (fazék) kerül, alaposan elkeverjük. 20 perc főzés után a felkarikázott kolbászt is a krumplihoz adjuk, gyakran kevergetve addig főzzük, míg a krumpli megpuhul, a szaft besűrűsödik. Ropogós kenyérrel, savanyúsággal vagy salátával kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors