Szaftos bolognai ragu pulykahúsból: az apróra vágott gombától lesz igazán finom

bologneseragucover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hagyományos bolognai ragu órákon át alacsony lángon készül. A tartalmas szószt itthon legtöbbször spagettire tekerjük, pedig érdemes kísérletezni, Nápolyban például kagylótésztával tálalják.

A bolognai ragut mindig darált hús gazdagítja, a leggyakrabban marhával vagy sertéssel készül, esetleg vegyesen, fele-fele arányban kerül a raguba. Egy ételnek ezer arca van, még az ilyen klasszikus fogásnak is, mint a bolognai, nincs két egyforma recept. Változatosan lehet elkészíteni, vannak olyan családok, ahol tejjel vagy vörösborral öntik fel a szószt, míg mások a hús mellé pancettát is tesznek.

Mivel ez a húsos ragu a testvérem kedvence - gond nélkül elélne rajta -, gyakran meglepem vele, de azért, hogy ne unjon rá, néha csavarok egyet az alapanyagok listáján, újítok az ízeken.

A családi recept

Az egyik ilyen újragondolásomban egy jól bevált recepten változtattam. A marhahúst darált pulykamellre cseréltem, pancetta helyett pedig nagyon apróra vágott gomba került a szószba. A passata kötelező elem a kamrámban, a recepthez  3 evőkanállal használok belőle, amit vízzel keverek össze, utána öntöm a húsra. Tálalásnál sajt vagy friss petrezselyem, esetleg bazsalikom kerülhet a tányérra.

Azért, hogy az alapanyagok természetes íze érvényesüljön, csak sót és borsot használtam a fűszerezéshez, de ízlésének megfelelően mindenki gazdagíthatja fokhagymával, oregánóval és bazsalikommal is. Legalább két órán keresztül, alacsony láng felett főzzük, de időnként nézzünk az ételre, pótoljuk az elfőtt vizet, ha szükséges. 

Bolognai ragu pulykahúsból és gombából

bologct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 25 gramm vaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 szál zellerszár
  • 1 szál sárgarépa
  • 150 gramm gomba
  • 400 gramm darált pulykamell
  • 3 evőkanál paradicsompüré
  • 200 milliliter víz
  • 500 gramm tészta
Recept idők

Elkészítés:

A vajat és az olajat serpenyőbe tesszük, elkezdjük melegíteni, majd hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, zellert, répát és gombát, majd 10 perc után a darált húst is a serpenyőbe tesszük. Amikor a hús kellően megpirult (nincs alatta folyadék), felöntjük a paradicsompürével elkevert vízzel. A szószt sóval és borssal ízesítjük, alacsony lángon, fedő alatt készre főzzük.

A választott tésztát a csomagoláson írt idő alatt készre főzzük, melegen tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük