Szaftos bolognai ragu pulykahúsból: az apróra vágott gombától lesz igazán finom
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Ropogós
Mesésen puha madeleine: a mentes változatot gyerekjáték elkészíteni
Gazdag shakshuka fehérbabbal: ez biztosan ellát fehérjével
Puha banános-csokis keksz: az érett gyümölcs legjobb felhasználása
Tepsis csirkecomb vele sült fügével: kívül ropogós, belül omlós
10 szuper maradékmentő recept: a száraz kenyér és tészta sem megy kárba
A hagyományos bolognai ragu órákon át alacsony lángon készül. A tartalmas szószt itthon legtöbbször spagettire tekerjük, pedig érdemes kísérletezni, Nápolyban például kagylótésztával tálalják.
A bolognai ragut mindig darált hús gazdagítja, a leggyakrabban marhával vagy sertéssel készül, esetleg vegyesen, fele-fele arányban kerül a raguba. Egy ételnek ezer arca van, még az ilyen klasszikus fogásnak is, mint a bolognai, nincs két egyforma recept. Változatosan lehet elkészíteni, vannak olyan családok, ahol tejjel vagy vörösborral öntik fel a szószt, míg mások a hús mellé pancettát is tesznek.
Mivel ez a húsos ragu a testvérem kedvence - gond nélkül elélne rajta -, gyakran meglepem vele, de azért, hogy ne unjon rá, néha csavarok egyet az alapanyagok listáján, újítok az ízeken.
A családi recept
Az egyik ilyen újragondolásomban egy jól bevált recepten változtattam. A marhahúst darált pulykamellre cseréltem, pancetta helyett pedig nagyon apróra vágott gomba került a szószba. A passata kötelező elem a kamrámban, a recepthez 3 evőkanállal használok belőle, amit vízzel keverek össze, utána öntöm a húsra. Tálalásnál sajt vagy friss petrezselyem, esetleg bazsalikom kerülhet a tányérra.
Azért, hogy az alapanyagok természetes íze érvényesüljön, csak sót és borsot használtam a fűszerezéshez, de ízlésének megfelelően mindenki gazdagíthatja fokhagymával, oregánóval és bazsalikommal is. Legalább két órán keresztül, alacsony láng felett főzzük, de időnként nézzünk az ételre, pótoljuk az elfőtt vizet, ha szükséges.
Bolognai ragu pulykahúsból és gombából
Hozzávalók 4 személyre
- 2 evőkanál olívaolaj
- 25 gramm vaj
- 1 fej hagyma
- 1 szál zellerszár
- 1 szál sárgarépa
- 150 gramm gomba
- 400 gramm darált pulykamell
- 3 evőkanál paradicsompüré
- 200 milliliter víz
- 500 gramm tészta
Elkészítés:
A vajat és az olajat serpenyőbe tesszük, elkezdjük melegíteni, majd hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, zellert, répát és gombát, majd 10 perc után a darált húst is a serpenyőbe tesszük. Amikor a hús kellően megpirult (nincs alatta folyadék), felöntjük a paradicsompürével elkevert vízzel. A szószt sóval és borssal ízesítjük, alacsony lángon, fedő alatt készre főzzük.
A választott tésztát a csomagoláson írt idő alatt készre főzzük, melegen tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!