Borfesztiválok és egyéb másnapok idején életmentő: a korhelyleves
Legyen mindig otthon savanyú káposzta és kolbász!

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A korhelylevest hagyományosan újévi ételnek képzeljük, de sokat veszítünk vele, ha tényleg csak az év egyetlen napján készítjük. Egyrészt másnaposnak lenni ilyenkor is lehet. Másrészt meg tipikusan az az étel, aminek a bevásárlólistája eléggé rövid, a hozzávalók közül nagyjából savanyú káposzta nincs mindig otthon. És tényleg nagyon jól esik a meggyötört gyomornak.

Ráadásul összerakni is nagyon egyszerű - hát, tudtak valamit a régi háziasszonyok, nem volt idejük egész nap a tűzhely mellett állni a levesért, volt nekik más dolguk is. Nekünk is van, ráadásul ha éppen egy szüreti mulatságon vagy borfesztiválon csapattuk előző nap, nem is igen van kedvünk. Igényünk viszont igen a meleg ételre, ami eltüntetni a gyomrunkból az előző napi kihágások kellemetlen érzetét.

Ha rám hallgattok, a buliból már eleve úgy mentek haza, hogy megálltok az éjjel-nappalinál, és magatokhoz vesztek egy zacskó savanyú káposztát. Hagyma, babérlevél, kolbász és szalonna csak van otthon, vagy ha nincs, akkor gyorsan pótoljátok.

Hagyományos étel, hagyományos megoldások

A korhelyleves pont úgy készül, mint a legtöbb hagyományos magyar étel: zsiradékon hagymát dinsztelünk, megszórjuk pirospaprikával, rátesszük a fő hozzávalót, felöntjük vízzel, fűszerezzük, és megfőzzük. A végén pedig tejfölt teszünk rá, és foszlós fehér kenyérrel megesszük.

Korhelyleves

korhelyleves

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 2 evőkanál olaj vagy zsír
  • 1 darab tenyérnyi füstölt szalonna
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0.5 kilogramm savanyúkáposzta
  • 30 dekagramm füstölt kolbász
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 darab babérlevél
  • 2 liter víz
  • tejföl a tetejére
Recept idők

Elkészítés:

A szalonnát kis kockákra vágjuk, és a zsiradékon elkezdjük sütni. Közben felkockázzuk a hagymát is, és megdinszteljük rajta.

Amikor üveges a hagyma, lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a pirospaprikát.

Megkóstoljuk a káposztát. Ha jó, egy kicsit kisebbre daraboljuk (nem kell túlzásokba esni, csak úgy hanyagul, három mozdulattal). Ha túl savanyú vagy sós, akkor előbb mossuk ki vízzel.

Tegyük bele a fazékba, és öntsük fel vízzel. Fűszerezzük. Adjuk hozzá a karikára vágott kolbászt is.

Lefedve főzzük addig, amíg a káposzta megpuhul.

A tányéron adhatunk hozzá tejfölt és friss fehér kenyeret. Vagy másnaposat, mint mi.

Fotó: Shutterstock

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük