![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Borfesztiválok és egyéb másnapok idején életmentő: a korhelyleves
Legyen mindig otthon savanyú káposzta és kolbász!
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A korhelylevest hagyományosan újévi ételnek képzeljük, de sokat veszítünk vele, ha tényleg csak az év egyetlen napján készítjük. Egyrészt másnaposnak lenni ilyenkor is lehet. Másrészt meg tipikusan az az étel, aminek a bevásárlólistája eléggé rövid, a hozzávalók közül nagyjából savanyú káposzta nincs mindig otthon. És tényleg nagyon jól esik a meggyötört gyomornak.
Ráadásul összerakni is nagyon egyszerű - hát, tudtak valamit a régi háziasszonyok, nem volt idejük egész nap a tűzhely mellett állni a levesért, volt nekik más dolguk is. Nekünk is van, ráadásul ha éppen egy szüreti mulatságon vagy borfesztiválon csapattuk előző nap, nem is igen van kedvünk. Igényünk viszont igen a meleg ételre, ami eltüntetni a gyomrunkból az előző napi kihágások kellemetlen érzetét.
Ha rám hallgattok, a buliból már eleve úgy mentek haza, hogy megálltok az éjjel-nappalinál, és magatokhoz vesztek egy zacskó savanyú káposztát. Hagyma, babérlevél, kolbász és szalonna csak van otthon, vagy ha nincs, akkor gyorsan pótoljátok.
Hagyományos étel, hagyományos megoldások
A korhelyleves pont úgy készül, mint a legtöbb hagyományos magyar étel: zsiradékon hagymát dinsztelünk, megszórjuk pirospaprikával, rátesszük a fő hozzávalót, felöntjük vízzel, fűszerezzük, és megfőzzük. A végén pedig tejfölt teszünk rá, és foszlós fehér kenyérrel megesszük.
Korhelyleves
![korhelyleves](https://kep.index.hu/1/0/2910/29100/291007/29100731_3da1558c5eec866dc6b10badf8fe76b9_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 evőkanál olaj vagy zsír
- 1 darab tenyérnyi füstölt szalonna
- 1 fej hagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 0.5 kilogramm savanyúkáposzta
- 30 dekagramm füstölt kolbász
- ízlés szerint só, bors
- 1 darab babérlevél
- 2 liter víz
- tejföl a tetejére
Elkészítés:
A szalonnát kis kockákra vágjuk, és a zsiradékon elkezdjük sütni. Közben felkockázzuk a hagymát is, és megdinszteljük rajta.
Amikor üveges a hagyma, lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a pirospaprikát.
Megkóstoljuk a káposztát. Ha jó, egy kicsit kisebbre daraboljuk (nem kell túlzásokba esni, csak úgy hanyagul, három mozdulattal). Ha túl savanyú vagy sós, akkor előbb mossuk ki vízzel.
Tegyük bele a fazékba, és öntsük fel vízzel. Fűszerezzük. Adjuk hozzá a karikára vágott kolbászt is.
Lefedve főzzük addig, amíg a káposzta megpuhul.
A tányéron adhatunk hozzá tejfölt és friss fehér kenyeret. Vagy másnaposat, mint mi.
Fotó: Shutterstock
Olvasd el ezt is!