Egyszerű brokkolis tészta: gyorsan kész és kevés utána a mosogatnivaló
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Kiadós egytepsis fogás csirkecombbal: kevés munkával készül
Ropogós
Édes, quinoával töltött sütőtök: aszalt gyümölcsökkel készül
Bajor szalvétagombóc: ízletes köret néhány hozzávalóból
Sűrű, krémes karfiolleves: sütőben sült zöldség fő a fűszeres lébe
Mennyei krumplipalacsinta füstölt lazaccal: hűs tejföllel kínáld
Melengető őszi desszertek egy helyen: ezeket süsd meg a szezonban
Fantasztikus tésztaétel, egyszerű, mégis ízgazdag, egészséges falatok kerülnek a tányérra, amit vegetáriánusok is bátran elkészíthetnek.
A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag brokkolit érdemes gyakran fogyasztani, de a készítésénél mindig vigyázzunk, ne főzzük szét, hiszen akkor elvesznek az értékes anyagai, és sem az állaga, sem az íze nem lesz az igazi. A legtöbbször a brokkoli rózsáit használjuk fel, pedig a zöld csodazöldség levele is fogyasztható, értékes vitaminokban gazdag. Az olasz konyha a brokkoli levelét is felhasználja, tésztás ételekbe vagy levesekbe főzik, de olyannal is találkoztam, aki a leveleket finomra aprítva, a kész fogáson szervírozta.
A brokkolis tészta egyszerű, kényelmi fogás, amit bármilyen fajta tésztával elkészíthetünk - érdemes a főzővízből egy merőkanállal félretenni, az összeállításnál hasznunkra lehet. Az egyszerű tésztás fogás intenzív aromájáról a fokhagyma gondoskodik, de óvatosan pirítsuk, ne kapjon oda, mert akkor ehetetlen lesz. Az olaszok a brokkolis tésztát mindig parmezánnal tálalják, valóban úgy a legfinomabb, de sajt nélkül is pazar élményben lesz részünk.
Brokkolis tészta
Hozzávalók 6 személyre
- 2 kisebb fej brokkoli
- 500 gramm tészta
- só és bors ízlés szerint
- kevés olaj
- ízlés szerint parmezán
- 8 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A brokkolit szedjük rózsáira, majd bő vízben főzzük meg.
A tésztát a csomagoláson írt idő alatt főzzük meg.
A kész tésztát és a brokkolit öntsük egybe.
A fokhagymákat tisztítsuk meg, majd felaprítva vagy zúzva kevés olajon pirítsuk aranybarna színűre, vigyázzunk, ne kapjon oda. Az elkészült fokhagymát öntsük a tésztára és brokkolira, sóval, borssal ízesítsük, alaposan keverjük össze, ha szükséges, öntsünk hozzá picit a tészta főzővizéből.
Tálalásnál megszórhatjuk parmezánnal, de sajt nélkül is szervírozható.
Fotó: Getty Images