Kívül ropogós, belül krémes baileys-es brownie - Erre mondják, hogy elolvad a szájban
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Akkor jó igazán egy brownie, ha belül még ragacsos. Ennél jobb kifejezés nincsen rá, az a lényeg, hogy kicsit krémes, ragacsos állagú maradjon, nem szabad teljesen kiszárítani. Ha erre odafigyelünk, akkor egyenes az út a sikerhez.
Egy egyszerű csokis brownie is isteni, de ez a baileys-es verzió elképesztően finom. Egy kis espresso is van benne, ami hangsúlyosabbá teszi a csokoládé ízét, de a Baileys koronázza meg igazán ezt a süteményt.
A legjobban a sütési időre kell figyelni. Általában ez 20 percet vesz igénybe, de lehet picit kevesebb vagy több is. A brownie esetében nem feltétlenül kell a fogpiszkálónak teljesen tisztának lennie: ha beleszúrjuk és még egy picit ráragad a tészta, az nem baj. Nem szabad, hogy a közepe kiszáradjon, akkor egy csokis piskótánk lesz, és nem egy isteni, ragacsos állagú süteményünk. Akkor tökéletes a brownie, ha kívülről egy vékony, roppanós réteg védi a krémes, lágy tésztát.
Sok cukor és sok csokoládé (vagy kakaópor) alkotja ezt a süteményt, úgyhogy ezt a receptet az igazán édesszájúaknak ajánlom. A brownie jó tömény, már egy szelettel el lehet telni, úgyhogy sokáig ehetjük az elkészült desszertet - se az állaga, se a minősége nem fog romlani. Mellé egy bögre tejet vagy kávét ajánlanék.
Baileys-brownie
Hozzávalók 12 adaghoz
- 1 bögre liszt
- 0.5 bögre cukrozatlan kakaópor
- 1 teáskanál instant kávé
- 0.25 teáskanál só
- 0.25 teáskanál szódabikarbóna
- 0.5 bögre csokicsipsz
- 0.5 bögre vaj
- 2 darab tojás
- 1 bögre cukor
- 0.33 bögre Baileys
- 1 teáskanál vaníliaaroma
Elkészítés:
1. A csokicsipszet és a vajat tegyük egy hőálló tálba, majd mikrózzuk meg úgy, hogy 30 másodpercenként keverünk rajta egyet. Ha a csoki felolvadt, akkor tegyük félre hűlni.
2. A lisztet, a kakaóport, az instant kávét, a sót és a szódabikarbónát keverjük jól össze egy tálban.
3. Térjünk vissza a csokis keverékhez. Ha már picit kihűlt, akkor adjuk hozzá a tojásokat, a cukrot, a Baileys-t és a vaníliát.
4. Öntsük rá a csokis-likőrös masszát a száraz hozzávalókra, és keverjük jól össze az egészet.
5. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
6. Készítsünk elő egy kb. 15x25 cm-es tepsit, béleljük ki sütőpapírral.
7. Mehet a tészta a tepsibe, majd a sütőbe 18-20 percre. Folyamatosan nézzünk rá 15 perc után, nehogy kiszáradjon. Ha már ropogós a teteje, és csak kicsit ragad a belseje, készen van.
8. Egy bögre tejjel, kakaóval vagy kávéval kínáljuk.