Így készül a laktató burgonyás knédli: szaftos, húsos raguk mellé a legjobb köret
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A cseh köret tökéletesen passzol szaftos, szószos ételekhez, a foszlós tészta isteni finom.
A knédlire azt szokták mondani, hogy olyan, mint a héj nélkül készült kenyér, amit sütés helyett főzve vagy gőzölve készítenek. A tészta remekül variálható, érdemes zöldfűszerekkel gazdagítani, de akár krumpli is mehet bele, sőt, édes változatokkal is lehet találkozni.
Az alábbi receptben a tészta puhaságáról a burgonya gondoskodik, de érdemes joghurtot is tenni bele, mert nagyon könnyű, buborékos lesz tőle a knédli.
A knédli nem csak összetételében változatos, a formákkal is lehet játszani. Sokan henger vagy vekni alakúra készítik, így szépen lehet szeletelni, de gombóc formájában is szervírozható. Ha utóbbit szeretnéd a tányérodon látni, feltétlen próbáld ki a töltött verziókat, nem csak édes alapanyagok kerülhetnek a tésztába, sós, fűszeresebb, húsos raguk, pirított szalonna is mehet a kis csomagokba. A finomságot gőzöléssel szokták készíteni, ha azonban nincs erre lehetőséged, főzve is tökéletes lesz.
Burgonyás knédli
Hozzávalók 4 személyre
- 10 dekagramm krumpli
- 35 dekagramm liszt
- 2 dekagramm élesztő
- 2 deciliter joghurt (natúr)
- 1 deciliter tej
- 1 teáskanál cukor
- 1 darab tojás
- 1 csipet só
Elkészítés:
A megtisztított burgonyát vágjuk közepes méretű kockákra, sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le és törjük pépesre.
A tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, várjuk meg, amíg felfut, utána adjuk a krumplihoz. Ezután pedig az összes többi alapanyagot (liszt, tojás, joghurt, só) adjuk hozzá és dagasszunk belőle rugalmas tésztát.
A tésztát 1 órát pihentessük.
Pihentetés után a tésztát osszuk két részre és formázzuk henger alakúra.
A tésztahengereket vízgőz felett gőzöljük puhára - ehhez itt találunk leírást. Ha nincs lehetőségünk a gőzölésre, tegyük lobogó vízbe, először lefedve főzzük 10-15 percig, majd fordítsuk meg a hengereket, megint fedjük le a fazekat és főzzük még 10-15 percig.
Az elkészült tésztát szedjük ki a vízből/vízgőzből, villával vagy késsel kicsit szurkáljuk meg, majd szeletelés előtt 10-15 percet pihentessük.
Fotó: Getty Images