
Így készül a cseh vendéglők klasszikusa, a knédli

Cikkek


Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben

Rusztikus krumplis lepény reggelire: minimalista olasz fogás
Ropogós

Toszkán babos szendvics: indítsd a napot olasz módra

Áfonyás pohárdesszert citromkrémmel: mutatós desszert fél órán belül

Laktató karfiolsaláta sütőben sült zöldségekből: tápláló köret vagy ebéd

Krémes spenótos gnocchi gombával: egyserpenyős receptet mutatunk

Krémes túró rudi házilag: roppanós csoki borítja
Raguk, szaftos ételek tökéletes párja, legkedvesebb kísérője, milyen lehet, ha otthon, magunknak készítjük a knédlit?
Azokat az ételeket, amelyek annyira országspecifikusak, mint a knédli, valamiért el sem tudjuk képzelni, hogy elkészíthetjük otthon is. Pedig az ember nem utazhat Prágába ahányszor csak megkívánja a világ legpuhább, leglágyabb, legfoszlósabb tésztáját, ami mindennél jobb kísérője az összes vadasnak, pörköltnek és más szaftos húsételnek.
Egy hibridétel ez, a tésztája kalács, de köretnek esszük és gőzölve készül. Minden kategórián kívül áll, egy igazi különc, mégis mindenki szereti. Elkészíteni egyáltalán nem bonyolult: gyúrunk egy szimpla kalácsjellegű, tojásos-tejes kelt tésztát, majd egy sütőpapíros rácsra vagy párolóbetétre állítva, gőzben készítjük el.
Köretből édesség?
A knédli tésztája remekül fagyasztható, így érdemes belőle egyszerre jó nagy adaggal gyártani, hogy szükség esetén csak elő kelljen kapni a fagyasztóból. Sőt, ha a tésztából mondjuk kétszeres mennyiségűt készítünk és gombócokat formálunk belőle, azokat pedig megtöltjük szilvalekvárral, akkor egy klasszikus gőzgombócot kapunk - már csak vaníliasodót kell hozzá gyártani.
Knédli

Hozzávalók 8 személyre
- 300 gramm finomliszt
- 200 gramm rétesliszt
- 1 darab tojás
- 2.5 deciliter tej
- 1.5 teáskanál só
- 1 csomag porélesztő
- 1 kiskanál cukor
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük az élesztőt és a cukrot. A liszteket elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a tejet és a tojást is. Lágy, nem ragacsos tésztát gyúrunk, és letakarva a kétszeresére kelesztjük.
A tésztából két rudat formálunk. Egy lábasban vizet forralunk, beleállítunk egy rácsot vagy párolóbetétet, és kibéleljük egy darab beleillő sütőpapírral. A sütőpapírt vékonyan megkenjük vajjal és ráfektetjük a tésztadarabokat. Lefedjük és 15 percig pároljuk. Közben nem nézegetjük, nem piszkáljuk, békén hagyjuk.
Langyosra hűtve tálaljuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors