Gazdagon rétegezett burgonyatorta – A sajttól és a tejszíntől szaftos lesz

krumplitortacover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ki mondta, hogy tortaformában csak édes csodák készülhetnek? Egy kis kreativitással ütős köretet vagy főételt hozhatunk össze a süteményformában.

Azt is mondhatnánk, újragondoltuk a rakott burgonyát, hisz a laktató krumplis étel rétegezve készül - sonkával, sajttal és tejszínnel gazdagítva. Ha hústermék nélkül készítenénk, tökéletes köret lehet, sonkával viszont sokkal gazdagabb, jólesik mellé friss salátát fogyasztani.

Az ütős krumplitortába tejszín kerül, amihez bátran adhatunk kevés szerecsendiót, ez tökéletesen illik a burgonyás ételekhez, tüzes ízzel ruházza fel a rakottast. Ha szép szeleteket szeretnénk vágni a fűszeres tortából, akkor a forma oldalára is rakjunk krumplit, illetve miután kivesszük a sütőből, várjunk 20-30 percet, úgy sokkal könnyebb lesz a tálalás.

Burgonyatorta

krumplitortact

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 kilogramm burgonya
  • olaj kevés
  • só és bors ízlés szerint
  • 350 gramm sonka
  • 400 gramm sajt
  • 350 milliliter tejszín
  • 3 darab tojás
  • vaj a forma kikenéséhez
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított burgonyát ujjnyi vastagságúra vágjuk. A szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, sóval, borssal ízesítjük, kevés olajjal megkenjük, majd 160 fokon 15 percig sütjük.

A felvert tojáshoz hozzákeverjük a tejszínt, sóval és borssal ízesítjük.

A tortaformát (vagy bármilyen más hőálló edényt) kikenünk vajjal, majd beletesszük a burgonyaszeletek egy részét, a krumplira sonka, reszelt sajt és pár merőkanál tejszínes keverék kerül, a tetejére ismét krumpli. A rétegezést addig ismételjük, míg az alapanyagok engedik, fontos, hogy a torta tetején krumpli legyen, de nem muszáj a tetejére sajtot szórni.

A krumplitortát 180 fokos sütőben 20-35 percig sütjük, amíg szép aranybarna lesz. Tálalásnál finomra aprított fűszernövénnyel dobhatjuk fel.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük