
Kölesrizottó céklával: amikor a szuperétel gyönyörű lesz
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Yerba mate, Dél-Amerika aranya: a kávé és a tea ereje egy bögrében

Virslis-majonézes tésztasaláta: krémes, laktató és villámgyorsan kész

Varázslatos citromos pite: turmixgépben készül a krémes töltelék

Rántott csirke még sosem volt ilyen extra: különleges panír borítja

Mennyei málnás receptválogatás: a 6 legfinomabbat mutatjuk
A cékla az a zöldség, ami átível minden évszakon, ha tél van, akkor azért jó, mert hiányoznak a színek és az ízek, ha tavasz van, akkor azért, mert még nincsenek itt az újak, de már unjuk a régieket, ha meg nyár van, jönnek az új céklák, akkor pedig ezért szeretjük.
A cékla és a köles is úgynevezett szuperélelmiszernek számít, mert mindkettőben nagyon sok az értékes alapanyag, ásványi anyag, vitamin, rost. Pedig mindkét alapanyag régóta menő itthon is, a köleskása az egyik legrégebbi magyar alapétel.
A kölesből ugyanolyan könnyű rizottót készíteni, mint rizsből, csak egészen más lesz az íze és a karaktere. A céklapüré nem csak eszméletlenül finom, de gyönyörű, élénk pink színe lesz tőle az ételnek, amitől nézni is olyan jó, hogy szinte sajnáljuk megenni. De csak szinte.
Ha az ember céklát főz vagy süt, mindig érdemes nagyobb adagot legyártani, és egyik nap sültcékla-salátát, másik nap meg mondjuk egy ilyen kölesrizottót készíteni belőle.
Juhsajttal és kecskesajttal is finom, de akár fetát is morzsolhatunk a tetejére. Ha lett volna itthon, biztos teszek rá egy kis kaport is, nagyon jól megy hozzá.
Céklás kölesrizottó

Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 gramm cékla
- 250 gramm köles
- 3 evőkanál vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 liter alaplé
- ízlés szerint sajt
- ízlés szerint só
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Sóbors