Chiacchiere, avagy az olasz csörögefánk – Nincs nélküle karneváli szezon
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nincsen farsang fánk nélkül, nincs karnevál chiacchiere nélkül - az olaszok csörögefánkja isteni finom.
Ugyan én már megsütögettem a magam szalagos fánkjait Hanukára, de máris itt a következő alkalom, amikor megint a kelt tésztás édességé a főszerep: ez pedig a farsang. A hagyományos fánk mellett csörögefánk is készül ilyenkor, amely jóval kevesebb munkával jár, de ugyanolyan finom. Én például jobban szeretem, mint a szalagost, olyannyira, hogy nem tudok eleget sütni belőle, mert mindig elfogy.
Élesztő nélkül készül, emiatt is egyszerűbb, és inkább ropogós lesz, mint puha. Az olajszag így is-úgy is garantált, de a farsang már csak ilyen. Nem csak Magyarországon sütnek jellegzetes farsangi édességeket - Olaszországban chiacchiere-nek hívják a fánkot. A neve pletykát, csevegést jelent, de az elnevezése régiónként eltér. A legjobban a csörögére hasonlít, csak a tésztája jóval kevesebb tojást tartalmaz és nincs benne tejföl.
Chiacchiere, avagy olasz csörögefánk
Hozzávalók 4 személyre
- 300 gramm liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 40 gramm vaj
- 2 darab tojás
- 1 darab tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- 60 gramm cukor
- 20 milliliter pálinka
- 1 csipet só
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk át, majd keverjük hozzá a sütőport és a sót. Adjuk hozzá a tojást, a sárgáját, a cukrokat, morzsoljuk bele a vajat, öntsük bele a pálinkát, és dolgozzuk össze egynemű tésztává. Tegyük folpackban a hűtőbe fél órára.
Pihentetés után nyújtsuk ki vékonyra a tésztát. Derelyevágóval vágjunk belőle téglalapokat, majd irdaljuk be a közepét.
Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, süssük a kis téglalapokat aranybarnára, és még forrón szórjunk rájuk porcukrot.
Fotó: Getty Images