Pikáns, chilis csokoládétorta: a csípős íz még jobban kihozza az édességet

chiliscsokitorta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A magas kakaótartalmú, jó minőségű étcsokoládé és az enyhén csípős, apróra darabolt szárított chili a jó csokoládétorta titka.

A chili és a csokoládé az egyik legjobb páros, ez ebben a forró csokoládéban is megmutatkozik. A csípős paprika nem ellensúlyozza az édes ízt, inkább továbbfokozza azt. Valódi ízorgia jellemzi ezt a krémes tortát ugyanis a chili mellé egy másik melegítő fűszer, fahéj is kerül, amely szintén egy enyhén csípős, fűszeres aromát ad. 

A két fűszerből nemcsak a torta tésztájába, hanem a krémbe is kerül: egy kis tejet kell összefőzni a chilivel és pár rúd fahéjjal, majd leszűrni, így nem lesz darabos, biztosan nem fogunk paprikadarabokra harapni, de az mégis minden aromáját átadja a krémnek. 

Chilis csokoládétorta

chiliscsokitorta2

Hozzávalók 12 szelethez

Torta

  • 4 evőkanál vaj
  • 1 bögre barna cukor
  • 2 darab tojás
  • 60 gramm étcsokoládé
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 bögre liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet
  • 0.5 evőkanál fahéj
  • 1 kiskanál szárított chili
  • 0.5 bögre habtejszín
  • 0.5 bögre eszpresszó

Krém

  • 0.5 bögre tej
  • 1 kiskanál szárított chili
  • 3 rúd fahéj
  • 4 evőkanál vaj
  • 280 gramm étcsokoládé
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Készítsünk elő két 18-20 cm-es tortaformát. Vajazzuk ki őket. 

A vajat keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá egyesével a tojásokat. Alaposan keverjük el a hozzávalókat, majd adjuk hozzá a vaníliakivonatot és a vízgőz felett megolvasztott csokoládét. Keverjük össze. Közben verjük fel a habtejszínt, majd óvatosan keverjük a masszába.

Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, fahéjat,  összeaprított chilit és a sót. Adjuk a száraz hozzávalókat fokozatosan, lassan a csokis-tojásos masszához, míg egynemű, szép keverék nem lesz. A végén önstük hozzá a kávét is. 

Öntsük a masszát az előkészített formákba, mindkettőbe ugyanannyi tészta jusson. Tegyük a tésztát a sütőbe kb. 30 percre. Ha elkészültek, hagyjuk őket teljesen kihűlni.

Krém

Egy kis lábosban melegítsük meg a tejet, dobjuk bele a fahéjrudakat és az összeapírtott chilit. Alacsony lángon főzzük, de ne forrjon, kb. 10 percig hagyjuk benne ázni a fahéjat és a chilit. Közben vízgőz felett olvasszuk meg a csokoládét a vajjal együtt. Ha a csoki felolvadt, tegyük félre, majd szűrjük le apró lyukú szitán a fahéjas, chilis tejet. A meleg, fűszeres tejet öntsük az olvasztott csokoládéra, alaposan keverjük össze, majd hagyjuk hűlni.

Összeállítás

A tésztát szedjük ki a formákból, majd tegyük az egyiket egy tálcára. Kenjük meg a tetejét a krém felével, majd helyezzük rá a másik tésztát. A maradék krémmel fedjük be a torta tetejét és oldalát. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük