Citromkrémleves: savanykás, hűsítő finomság a kánikulában
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós
Isteni, hagymakarikákkal sült pite: tojásos-tejszínes szósz fogja össze
Krémes, fűszeres sütőtökpuding: feldobja a szürke őszi napokat
Selymes, tejszínes vargányakrémleves: krémsajt teszi különlegessé
Aszalt sárgabarackos, mogyorós muffin: gluténmentes változatot mutatunk
A dagadó töltve, a karaj rántva jó: mutatjuk, mi készüljön a sertés részeiből
Amikor hazamegyek a munkából, legkevésbé sem kívánom bekapcsolni a tűzhelyet. Egyáltalán nem szeretnék főzni, de azt hiszem, ezzel nem vagyok egyedül. Inkább kimennék a szabadba, vagy csak feküdnék a lakásban. De enni kell, még ha nem is mindig kívánja a gyomrunk az ételt.
Ilyenkor kezdek el gondolkozni gyorsan és könnyen elkészíthető ételeken, amelyek lehetőleg semennyi vagy minimális főzési időt igényelnek. Mert enni azért kell. Nyáron készítünk legtöbbször hideg leveseket, salátákat. Annyiféle gyümölcs van ilyenkor a piacon, és mindegyikből isteni levesek készülhetnek, amelyek desszertként is megállják a helyüket.
Laktató limonádé
Én ebben a kánikulában leginkább folyadékot kívánok, valami olyat, ami azért minimálisan ízesített, de nem csupa cukor. Nyáron az egyik legjobb dolog a jéghideg limonádé sok-sok citrommal. Limonádéval persze nem lakok jól, de a citromból remek hűsítő levest lehet készíteni.
Mi legyen a tojásfehérjével?
A leveshez - a madártejhez hasonlóan - remekül passzol a tojásfehérjéből felvert habgaluska. Tehát, ha nem szeretnénk, hogy kárba vesszen a fehérje, készítsünk belőle habot, vagy tegyük félre süteményekhez. Fogyaszthatjuk desszertként, de önálló fogásként is megállja a helyét, főleg ebben a kánikulában.
Citromkrémleves
Hozzávalók 1 adaghoz
- 2 darab tojás
- 1 evőkanál vaníliás pudingpor
- 5 evőkanál cukor
- 2.5 deciliter tej (citrom héjával forraljuk fel)
- 1 darab citrom leve
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 3 deciliter tej
Elkészítés:
A citromot pucoljuk meg úgy, hogy a héja alatti fehér résztől is szabadítsuk meg. A héját a tejjel forraljuk fel.
A tojássárgáját, a pudingport, cukrot, a vaníliás cukrot és a citrom levét keverjük össze. A tejet vegyük le a tűzről, és folyamatos kevergetés közben öntsük hozzá a masszához. Amikor elég sűrű, öntsük fel a másik adag tejjel.
Közepes fokozaton főzzük még további tíz percig, hogy jól besűrűsödjön. Kicsit hagyjuk hűlni, majd kanállal tegyünk rá a tojásfehérjehabból. Tegyük hűtőbe pár órára, és fogyasszuk hidegen.
Fotó: Getty Images