Citromkrémleves: savanykás, hűsítő finomság a kánikulában

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Amikor hazamegyek a munkából, legkevésbé sem kívánom bekapcsolni a tűzhelyet. Egyáltalán nem szeretnék főzni, de azt hiszem, ezzel nem vagyok egyedül. Inkább kimennék a szabadba, vagy csak feküdnék a lakásban. De enni kell, még ha nem is mindig kívánja a gyomrunk az ételt. 

Ilyenkor kezdek el gondolkozni gyorsan és könnyen elkészíthető ételeken, amelyek lehetőleg semennyi vagy minimális főzési időt igényelnek. Mert enni azért kell. Nyáron készítünk legtöbbször hideg leveseket, salátákat. Annyiféle gyümölcs van ilyenkor a piacon, és mindegyikből isteni levesek készülhetnek, amelyek desszertként is megállják a helyüket. 

Laktató limonádé

Én ebben a kánikulában leginkább folyadékot kívánok, valami olyat, ami azért minimálisan ízesített, de nem csupa cukor. Nyáron az egyik legjobb dolog a jéghideg limonádé sok-sok citrommal. Limonádéval persze nem lakok jól, de a citromból remek hűsítő levest lehet készíteni. 

Mi legyen a tojásfehérjével?

A leveshez - a madártejhez hasonlóan - remekül passzol a tojásfehérjéből felvert habgaluska. Tehát, ha nem szeretnénk, hogy kárba vesszen a fehérje, készítsünk belőle habot, vagy tegyük félre süteményekhez. Fogyaszthatjuk desszertként, de önálló fogásként is megállja a helyét, főleg ebben a kánikulában. 

Citromkrémleves

citromkrémleves recept

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • 2 darab tojás
  • 1 evőkanál vaníliás pudingpor
  • 5 evőkanál cukor
  • 2.5 deciliter tej (citrom héjával forraljuk fel)
  • 1 darab citrom leve
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 3 deciliter tej
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét 2 evőkanál cukorral verjük kemény habbá, tegyük a hűtőbe.

A citromot pucoljuk meg úgy, hogy a héja alatti fehér résztől is szabadítsuk meg. A héját a tejjel forraljuk fel.

A tojássárgáját, a pudingport, cukrot, a vaníliás cukrot és a citrom levét keverjük össze. A tejet vegyük le a tűzről, és folyamatos kevergetés közben öntsük hozzá a masszához. Amikor elég sűrű, öntsük fel a másik adag tejjel.

Közepes fokozaton főzzük még további tíz percig, hogy jól besűrűsödjön. Kicsit hagyjuk hűlni, majd kanállal tegyünk rá a tojásfehérjehabból. Tegyük hűtőbe pár órára, és fogyasszuk hidegen.

 Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük