Csodaszép citromos cupcake: a látványos süti gyümölcsös tölteléket is kap
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A cupcake a muffin testvére, csak sokkal finomabb és mutatósabb, mivel a süti tetejére mindig kerül valamilyen krém is.
Az Amerikában népszerű finomság minden jeles napon kötelező résztvevő, legyen az esküvő, születésnap, babaváró buli vagy pizsamaparti, cupcake-nek mindig jut hely. A szépséges édességet mindenki szereti, már a látványában is jólesik gyönyörködni. A cupcake nem csak a habos krémtől különleges, érdemes tölteléket is rejteni a tésztába, úgy sokkal finomabb lesz.
A citrom fanyar zamatát kedvelőknek kötelező elkészíteniük ezt a cupcake-et, a tésztája a gyümölcstől illatos és szaftos. Érdemes a sütibe selymes tölteléket rejteni - muffinkiszúró vagy -töltő segítségével -, a legjobb választás a citromkrém. Természetesen tető is dukál a cupcake-re, citromos vajkrémmel kend meg, amelybe bátran keverhetsz (de nem kötelező) citromsárga ételszínezőt, hogy igazán friss hatást keltsen. Ha pedig szeretnéd, citromkarikákkal dobd fel a finomság tetejét.
Citromos cupcake
Hozzávalók 12 darabhoz
Cupcake:
- 110 gramm vaj
- 150 gramm kristálycukor
- 2 darab tojás
- 1 darab citrom héja
- 60 milliliter citromlé
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 60 milliliter tej
- 200 gramm finomliszt
- 1 teáskanál sütőpor
Citromkrém:
- receptlink a leírásban
Vajkrém:
- 225 gramm vaj
- 420 gramm porcukor
- 1 darab citrom héja és leve
Elkészítés:
Cupcake:
A vajat és a kristálycukrot dolgozzuk össze, majd a tojásokat egyenként adagolva keverjük el benne. Ezután a citrom levét, héját és a vaníliakivonatot keverjük a masszába, utána pedig a tejet is adjuk hozzá. A keverékhez a sütőporral egybekevert lisztet is forgassuk hozzá (ha szükséges, tejet még lehet a masszához adni, hogy lágyabb legyen a tészta).
A muffintepsit (formákat) béleljük ki sütőpapírral vagy muffinkapszlival, utána fagyiadagoló segítségével töltsük meg őket félig vagy picit tovább, de ne teljesen tele, mert a tészta a sütés közben emelkedni fog.
A muffinokat toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-25 percre (sütésnél alkalmazzunk tűpróbát).
Várjuk meg, míg kihűlnek a sütik, majd muffinkiszúró segítségével szúrjuk ki a közepüket, a kialakult üregbe pedig tegyünk citromkrémet (amennyi belefér), majd a kiszúrt tésztaérmét tegyük vissza, fedjük le vele a tölteléket.
Vajas krém:
A vajat keverjük habosra, majd dolgozzuk hozzá a porcukrot. Miután jól egybedolgoztuk a vajat a porcukorral, keverjük el benne a citromlevet és -héjat. A krémet töltsük habzsákba vagy adagolóba, majd nyomjunk belőle a süti tetejére.
Fotó: Getty Images