Isteni citromos desszertek, amiket imádni fog a család: egyszerű, változatos finomságokat mutatunk

csvcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A lédús citrom rengetegféleképpen felhasználható, kerülhet különböző italokba, ellenállhatatlan desszertekbe és még főételek, saláták vagy mártások ízesítésénél is hasznát lehet venni.

A citrusféle szőröstül-bőröstül felhasználható, persze csak a kezeletlen héjú! A süteményekbe nem csak fanyar zamata miatt kerülhet, sokat javíthat a tészta textúráján, szaftosabbá teheti. A citrom facsart levét gyümölcsös sütiknél szinte mindig kötelező használni - egybe kell forgatni a gyümölcsszeletekkel a citromlevet, mert úgy nem fognak megbarnulni.

Tojásfehérjehabba is bele lehet keverni a friss citrom facsart levét, mert szebb lesz a színe és jobb tartást kölcsönöz a habnak. A citrom reszelt héja és leve szinte mindennek jót tesz, nagyon változatos desszertek készülhetnek belőle. A most következő összeállításban a citrom szerelmeseinek kedvezünk, a 10 legkedvesebb receptünket gyűjtöttük össze - ezeket kötelező kipróbálnia mindenkinek, aki szereti a citrusos ízeket.

Citromos-joghurtos süti

Az egyszerű kevert tésztás sütemény a joghurttól nagyon lágy, az olajtól pedig szaftos. Ez a puha állag napok múlva is megmarad, persze csak akkor, ha marad belőle. Citromrajongóknak kötelező elkészíteniük, a fanyar zamatot a citrom reszelt héja adja, de ha tényleg citromfüggő az ember, levet is érdemes a masszába csorgatni. Ha pedig szeretnéd, bármilyen bogyós gyümölccsel gazdagabbá teheted a tésztát, csak jobb lesz tőle.

jctct

Citromos sütemény

A citromos finomság hasonlóan készül, mint a brownie, csak olvasztott csoki helyett citromlé kerül a tésztájába. A citrom reszelt héja és facsart leve savanykás zamatot ad a tésztának, az állaga pedig szaftos lesz. Az egyszerű süti attól igazán különleges, hogy a megsült tészta tetejére citromos máz kerül, ami látványban is sokat dob rajta, de ízben is emel rajta egy nagyot, sokkal intenzívebben lehet érezni majd a citrom aromáját.

31246527 2b7270a0f1cc8b3c92581d3c6331b773 wm

Citromos szelet

Csupán 5 hozzávalóra lesz szükség a csodálatos citromos szelet elkészítéséhez. A látványos desszert tésztája nagyon hasonlít a pitetésztához elkészítésében és ízében is. A vajas tésztát először elő kell sütni - pont úgy, mint a legtöbb pitereceptnél -, majd a tetején el kell simítani a citromos krémet és újra vissza kell tolni a sütőbe a finomságot.

34601253 7a27dea89efd0dbb5c1046201d427e5c wm

Citromkrém

Az angolok imádják a selymes citromkrémet, amit bátran lehet kekszre kenni, palacsintába, tortába vagy fánkba tölteni, de még a reggeli pirítós kenyérrel fogyasztva is jólesik elfogyasztani. Az ízletes citromkrém tényleg sokoldalúan felhasználható, a fanyar zamat kedvelői mindig tartsanak belőle otthon, hűtőben tárolva 10 napig simán eláll.

lcct

Joghurtos búzadarasüti

A neve alapján azt gondolná az ember, valamilyen joghurtos sütemény, amelyben a búzadara fontos szerepet kap. Nos, lényegében az is, csakhogy ebben a sütiben a citromnak is fontos szerepe van. A megsült, nagyon puha állagú tészta tetejét meg kell szurkálni, majd citromos sziruppal kell megöntözni. A sziruptól kicsit ragacsos, szaftosabb lesz, és amikor beleharapsz a finomságba, érezni fogod, hogy a citrom kellemes aromája átjárja a tésztát.

33978755 79f6f59ada8e3df533968802e48af342 wm

Citromkrémes pite

A pite elképesztően látványos, nagyon jól néz ki, ahogy az omlós tészta tetején elterül a bőséges citromkrém. Az ellenállhatatlan hűsítő desszertet már a régi időkben is készítették, népszerűsége kicsit sem fakult meg, bármelyik évszakban öröm elnassolni belőle egy szeletet, ráadásul az elkészítése sem jár sok munkával. Az elkészült pite tetejét érdemes friss citromszeletekkel díszíteni, nagyon mutatóssá varázsolja a finomságot.

34205089 7118ecd2b663b079663f5f6c0b118f23 wm

Citromos kuglóf

A csábos külső ne tévesszen meg senkit, a mutatós finomság egyszerűen összedobható, a végeredmény pedig káprázatos lesz. A puha tésztába is kerül citrom, de ami igazán feldobja, az a sütire kerülő máz. A kuglófot meg kell szurkálni, így a máz nem csak kívülről borítja a tésztát, átjárja az egész sütit, így pedig sokkal jobban lehet érezni a citromot és az állaga is jobb lesz a desszertnek.

ckct

Citromos-mákos muffin

Amerikában az egyik legkedveltebb süti a muffin, a cukrászdákban és pékségekben szépen sorakoznak, sokak szemében azonban az egyik legunalmasabb édesség. Hogy miért? Mert csak egy sima kevert tészta, pedig egyszerűsége ellenére nagyon sok lehetőséget rejt magában, mindig rá lehet találni egy új ízkombinációra, ilyen ez a citromos-mákos verzió is.

29098625 f32c27e12a20e29a8c6482d646c55947 wm

Fehér csokoládés-citromos macaron

A bájos francia édesség, a macaron rengeteg változatban elérhető, sosem lehet ráunni. Az egyik legfinomabb verzióban citromos, fehér csokis krém kerül betöltésre az érmék közé. A krém nagy előnye, hogy bátran gazdagítható, egészen különleges, merész ízeket lehet hozzákeverni, legyen az vodka vagy bazsalikom.

cmct

Meyer citromos sütemény

A remegős desszertbe két citrusféle is kerül, Meyer citrom és lime. Az intenzív zamatú sütemény textúrája nagyon különleges, hasonlít a sült pudingra. A tészta szaftos és puha állaga miatt joghurt és olaj is helyet kap benne. A fenomenális finomság összedobásánál nagy előny, hogy a joghurt dobozát fel lehet használni az alapanyagok kimérésére, így kikerülhető a sok mosogatnivaló.

Fotók: Getty Images,  Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük