Isteni citromos keksz fehér csokival dúsítva: a vajas tészta nagyon omlós

citromoskeksz2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagyon puha és omlós a tésztája ennek a citromos keksznek, ne spórolj a citrussal, de a fehér csokoládét se hagyd ki belőle.

Ha szereted a vajas kekszeket és a citromos sütik sem állnak távol tőled, mindenképp próbáld ki az alábbi receptet, az omlós tésztában tökéletesen érvényesül a citrus zamata, a fehér csokitól pedig picit édesebb lesz az összhatás. Természetesen másfajta csokoládéval is működik a recept, de talán a fehér illik hozzá a legjobban.

A kekszet nem szabad túlsütni, éppen csak addig hagyd a sütőben, míg az alja és a széle halványbarna színre vált. Forrón még nagyon puha lesz a keksz, szinte szétesik, úgyhogy a tepsin hagyd kihűlni, csak utána pakold sütisdobozba. A vajnak köszönhetően nagyon omlós lesz, nem kell attól félni, hogy beletörik majd a fogad.

Bár az alábbi mennyiségekkel is kellemesen citromos lesz a keksz zamata, ha az erőteljesebb ízeket kedveled, akár 2 citrom héját is belereszelheted, de mindenképp kezeletlen gyümölccsel dolgozz.

Citromos keksz fehér csokival

citromoskeksz

Hozzávalók 28 darabhoz

  • 330 gramm liszt
  • 1 ek keményítő
  • 1 csapott tk szódabikarbóna
  • 1 csipet
  • 200 gramm cukor
  • 1 darab biocitrom héja
  • 150 gramm vaj (puha)
  • 1 db tojás
  • 60 ml citromlé
  • 130 gramm fehér csokoládé
Recept idők

Elkészítés:

Keverjük össze az átszitált lisztet, a keményítőt, a szódabikarbónát és a sót.

A cukrot öntsük egy tálba, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, keverjük vele össze. Adjuk hozzá a kockákra vágott, puha vajat, majd robotgéppel keverjük habosra a cukorral. Keverjük bele a tojást is, majd a citromlevet is adjuk hozzá. 

Több kisebb adagban keverjük bele a lisztes keveréket, majd keverjük csomómentesre a masszát. 

A fehér csokit vágjuk kis darabokra, majd adjuk a tésztához, dolgozzuk el benne robotgép segítségével. 

A tálat fedjük le folpackkal, majd tegyük be a hűtőbe minimum fél órára, de akár egy éjszakára.

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

A tésztából formázzunk diónyi golyókat, picit lapítsuk le őket a tenyerünk segítségével, majd tegyük őket a tepsire. Hagyjunk köztük 5 centi helyet, mert ki fognak lapulni. 

Süssük őket 8-11 percig, míg az aljuk halványbarna nem lesz. 

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük