
Egyszerű, filléres, kevert citromos sütemény: a citrom héja és leve dobja fel a tésztát

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Yerba mate, Dél-Amerika aranya: a kávé és a tea ereje egy bögrében

Virslis-majonézes tésztasaláta: krémes, laktató és villámgyorsan kész

Varázslatos citromos pite: turmixgépben készül a krémes töltelék

Rántott csirke még sosem volt ilyen extra: különleges panír borítja

Mennyei málnás receptválogatás: a 6 legfinomabbat mutatjuk
Régi bevált recept, aminek az elkészítésével alig lesz gondunk - csak fogjuk az alapanyagokat, egybekeverjük, formába öntjük, és már mehet is a sütőbe sülni.
Az egyszerű sütemény tésztáját friss citrom leve és héja teszi kellemesen savanykássá. Én épp csak annyit használok belőle, hogy enyhén érezni lehessen a sütiben, persze, ha valaki szereti a gyümölcs intenzív ízét, lehet bátrabb az ízesítésnél, sőt, a kész édesség tetejére porcukorral elkevert citromlevet is tehet.
A tészta hozzávalói tényleg nagyon szerény alapanyagok, minden jól felszerelt kamrában megbújnak, így bármikor el lehet készíteni a süteményt. A tojásokkal lehet variálni, ha kisebb méretűt sikerül vennünk, akkor négyet használjunk, de közepes esetében három is bőven elég lesz. Ha pedig a cukrot éreznénk kevésnek, kicsit jobban lóduljon meg a kezünkben az édesítő.
Citromos kevert sütemény

Hozzávalók 4 személyre
- 1 darab citrom
- 100 gramm liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 80 gramm cukor
- 60 gramm vaj
- 4 darab tojás
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a sóval habbá verjük, a sárgáját a cukorral elkezdjük habosra keverni, miközben az olvasztott vajat, a citrom reszelt héját és levét apránként adagolva hozzákeverjük.
A sütőport a liszttel összekeverjük, először a tojássárgájával keverjük el, majd óvatosan a tojásfehérjéhez forgatjuk, ezután a masszát sütőpapírral bélelt formába öntjük, 200 fokos légkeveréses előmelegített sütőben 25-35 perc alatt megsütjük, porcukorral meghintve tálaljuk.
Fotó: Getty Images