Omlós, vajpuha mákos süti citrommal, glutén- és tejmentesen
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem csak érzékenység végett érdemes glutén és tejmentes süteményeket kipróbálni, készíteni. Az alternatív alapanyagok egy sajátos világában új ízeket és textúrákat fedezhetünk fel. Ez finom kis citromos-mákos süti remek kísérő kávé mellé.
Mostanában gyakran készítek - mondjuk úgy - mentes sütemények. Vagyis részben menteseket, mert az édesítés terén nem nagyon variálok, juhar -, datolya-, vagy rizsszirupot használok legszívesebben.
Az igazi változás mindenekelőtt a tejtermékeket érinti - laktózérzékenységem miatt - újabban pedig a liszteket tekintve kísérletezek. A citromos mákos süti mindig is nagy kedvencem volt. Anyukám egyik jól bevált hagyományos receptje mentén haladva kezdtem bele az alkotásba.
Kell egy jó recept
A végeredmény katasztrofális lett. Ez el is vette a kedvem a sütemények glutén- és tejmentesítésétől, mígnem rábukkantam egy szuper kipróbált receptre, ami láss csodát pont az volt, amit kerestem. Vajpuha mákos citromos süti glutén- és tejmentesen.
Elkészítettem és csodálatos lett. Nagy volt az öröm, így most ezt hozom és ajánlom mindenkinek, aki hasonló cipőben jár, azaz valamilyen érzékenységben szenved vagy éppen csak szívesen próbál ki új és izgalmas alapanyagokat.
Citromos mákos süti
Hozzávalók 8 adaghoz
száraz hozzávalók
- 2 bögre zabpehely (darálva)
- 0.5 bögre mandula liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 0.25 bögre mák
- 1 csipet só
nedves hozzávalók
- 1 bögre kókuszjoghurt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 0.25 bögre citromlé
- 1 darab citrom reszelt héja
- 0.5 bögre juharszirup
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
A zabpelyhet egy mák vagy kávédaráló segítségével lisztté őröljük, de aprítógépben még könnyebb. Vagy ha zabpehely lisztet használunk, akkor egyszerűen csak egy nagyobb méretű tálba szórjuk a többi száraz hozzávalóval - mandula liszttel, sütőporral, mákkal és sóval - együtt és alaposan elkeverjük.
Egy másik tálban keverjük el a kókuszjoghurtot és szódabikarbónát. A citromok héját reszeljük le, levüket préseljük ki, keverjük össze a juharsziruppal, majd öntsük a szódabikarbónás joghurthoz. Keverjük ki alaposan, úgy jó ha felhabzik. A joghurtos keveréket és a lisztes keveréket vegyítsük, majd öntsük egy sütőpapírral kibélalt hosszúkás sütőformába és egyengessük el. Tegyük a forró sütőbe. Nagyjából 40-45 perc alatt sül készre. Hagyjuk a formában kihűlni. Mikor már teljesen kihűlt a papír szélét fogva emeljük ki óvatosan, szeleteljük és tálaljuk.
Fotó:Getty Images