
Mennyei, citromos-mandulás kevert sütemény: alig kell hozzá valami

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
Az illatos, álompuha textúrájú citromos süteményt pillanatok alatt össze lehet dobni, tálalásnál sima porcukorral is elég megszórni, az édesszájúak csoki- vagy karamellöntettel is kipróbálhatják.
Nincs is jobb az egyszerű süteményeknél, amelyeket néhány alapanyagból, rövid időn belül el lehet készíteni. A citromos kevert pont ilyen, de az összeállításánál arra nagyon kell figyelni, hogy gondosan legyenek kikeverve az alapanyagok. Utána a sűrű, lágy masszát már csak a formába kell simítani, majd várni, amíg megsül. Ezt az egyszerű finomságot nem csak desszertnek lehet felszolgálni, napindítónak is tökéletes.
Ha mégis desszertnek szánnád, kínálhatsz mellé vaníliás vagy citromos fagylaltot, bármilyen édes öntetet, de citromkrémmel is vonzóbbá teheted.
Citromos-mandulás kevert sütemény

Hozzávalók 4 személyre
- 10 dekagramm vaj
- 20 dekagramm cukor
- 4 darab tojás
- 2 darab citrom reszelt héja és leve
- 20 dekagramm őrölt mandula
- 10 dekagramm liszt
Elkészítés:
A szobahőmérsékletű vajat a cukorral keverjük habosra, majd a tojássárgákat egyenként dolgozzuk a vajhoz, utána a citrom reszelt héját és levét is forgassuk bele.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá, óvatosan forgassuk hozzá a vajas-citromos keverékhez.
Az átszitált lisztet és a mandulát forgassuk egybe (legyen kéznél még liszt és mandula, előfordulhat, hogy egy picivel több kell majd belőlük, ha pedig a tészta textúrája lazítást igényel, pár evőkanál joghurt vagy tej kerüljön bele).
A jól kikevert masszát simítsuk kivajazott tortaformába, majd toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe. 10 perc utána a hőfokot vegyük vissza 150 fokra és 35-40 perc alatt süssük meg a süteményt (a sütésnél alkalmazzunk tűpróbát). A citromos süteményt kínáljuk porcukorral meghintve.
Fotó: Getty Images