Laktató rizsleves Görögországból, ami különösen jólesik a hidegben
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nemcsak emlékekkel, hanem ételekkel is szeretek visszagondolni a nyárra, sokszor a legborúsabb napokon főzök nyári ízeket.
Jó pár éve nem jártam Görögországban, utoljára a szüleimmel nyaraltam ott, de akkor még nem rajongtam a levesekért. Akkoriban a gyros volt a favorit sült krumplival, esetleg a muszaka, de ennél mélyebbre nem merészkedtem a görög konyhaművészet világában.
Később aztán a leveseket is megszerettem, akkor került az utamba ez a fanyar, frissítő étel, a görög rizsleves. Mint a legtöbb ételnek, ennek is többféle elkészítési módja ismert, de mindegyik egyszerű, ráadásul még maradékmentésnek is tökéletes, ha van otthon hús- vagy zöldségleves. A különböző elkészítési módok egyben egyeznek: a forró alaplében főzzük a rizst, majd ehhez adjuk a krémes tojáskeveréket. Ugyan a citrom miatt frissítő, de tartalmas téli fogás lehet.
Avgolemono - Citromos rizsleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 liter csirke- vagy zöldségalaplé
- 65 gramm basmati rizs
- 4 darab tojássárgája
- 200 milliliter tejszín
- 3 evőkanál citromlé
- ízlés szerint citromhéj
- 0.5 teáskanál só
- 0.5 teáskanál bors (frissen őrölt)
- 100 gramm csirkemell
Elkészítés:
Egy nagy fazékban forraljuk fel az alaplevet, majd tegyük bele az apróra vágott csirkemellet és a megmosott rizst, és főzzük puhulásig. Adjuk hozzá a citrom héját. Közben egy edényben keverjük jól össze a tojássárgákat és a tejszínt. Amikor a rizs megfőtt, vegyük le a tűz erejét, és óvatosan keverjük hozzá a tojásos keveréket. Vegyük le a fazekat a tűzről, és öntsük hozzá lassan a citromlevet is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Fotó: Getty Images