
Ricottával dúsított citromos scone: különleges finomság egyszerűen

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Zamatos, citromos tészta spárgával: gyors, tápláló ebéd

Isteni bogyós gyümölcsös süti epermázzal: kevert tészta az alapja

Krémes áfonyás smoothie: antioxidánsokban nem lesz hiány

Puha piskótakocka csokiöntettel: kezdőknek is sikerülni fog

Gombás bundában sült csirkemell: egyszerű, de különleges ebéd
Az angolok pogácsája édességként is isteni, tökéletes kísérő a délutáni kávé vagy tea mellé.
A scone rengeteg variációban készülhet, érdemes kipróbálni édesen és sósan is, ha szeretnéd, dzsemmel is megkenheted a tésztát, persze csak akkor, ha a mázat kihagyod.
Az omlós vendégváró tésztájában a citrom dominál, de használhatsz helyette narancsot is. Az egyszerű finomság mindenféle cicoma nélkül is pompás, de ha igazán ki szeretnél tenni magadért, csorgass rá citromos mázat. Persze ha a citrus továbbra sem szimpatikus, akkor próbálkozz mascarponés mázzal.
Citromos scone

Hozzávalók 4 adaghoz
Tészta:
- 175 g ricotta
- 1 darab citrom reszelt héja
- 100 g porcukor
- 200 g liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 50 g hideg vaj
- tej szükség szerint
- tej a kenéshez
Máz:
- 200 g porcukor
- 1 darab citrom
Elkészítés:
Tészta:
A ricottát tegyük keverőtálba, adjuk hozzá a citrom reszelt héját és a cukor felét.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, forgassuk hozzá a maradék cukrot, sütőport és a sót, a hideg vajat pedig kockákra vágva morzsoljuk a lisztes keverékhez.
A lisztes keveréket és a ricottát dolgozzuk egybe, adjunk hozzá szükség szerint 1-2 evőkanálnyi tejet, hogy lágy tésztát tudjunk belőle gyúrni.
A begyúrt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki kétujjnyi vastagságúra, majd szaggassuk ki pogácsaszaggatóval, vagy vágjunk belőle háromszögeket.
A formára vágott vagy szaggatott tésztát tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük le tejjel, utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 18-22 perc alatt süssük készre.
A scone tetejére csorgassunk citromos mázat.
Máz:
A porcukrot és a citrom facsart levét keverjük össze.
Fotó: Getty Images