Ricottával dúsított citromos scone: különleges finomság egyszerűen
Cikkek
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Ropogós
Krémes, pisztáciás sajttorta: mennyei desszertet mutatunk
Krémes fokhagymaszósz tészta vagy húsok mellé: pár hozzávalóból készül
Mennyei barackos-szilvás zabszelet: lendületet ad ebédig
Ropogós bundában sült csirkefánk: egyszerűen készül a finomság
Almás desszertek a hét minden napjára: a legfinomabb opciókat mutatjuk
Az angolok pogácsája édességként is isteni, tökéletes kísérő a délutáni kávé vagy tea mellé.
A scone rengeteg variációban készülhet, érdemes kipróbálni édesen és sósan is, ha szeretnéd, dzsemmel is megkenheted a tésztát, persze csak akkor, ha a mázat kihagyod.
Az omlós vendégváró tésztájában a citrom dominál, de használhatsz helyette narancsot is. Az egyszerű finomság mindenféle cicoma nélkül is pompás, de ha igazán ki szeretnél tenni magadért, csorgass rá citromos mázat. Persze ha a citrus továbbra sem szimpatikus, akkor próbálkozz mascarponés mázzal.
Citromos scone
Hozzávalók 4 adaghoz
Tészta:
- 175 g ricotta
- 1 darab citrom reszelt héja
- 100 g porcukor
- 200 g liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 50 g hideg vaj
- tej szükség szerint
- tej a kenéshez
Máz:
- 200 g porcukor
- 1 darab citrom
Elkészítés:
Tészta:
A ricottát tegyük keverőtálba, adjuk hozzá a citrom reszelt héját és a cukor felét.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, forgassuk hozzá a maradék cukrot, sütőport és a sót, a hideg vajat pedig kockákra vágva morzsoljuk a lisztes keverékhez.
A lisztes keveréket és a ricottát dolgozzuk egybe, adjunk hozzá szükség szerint 1-2 evőkanálnyi tejet, hogy lágy tésztát tudjunk belőle gyúrni.
A begyúrt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki kétujjnyi vastagságúra, majd szaggassuk ki pogácsaszaggatóval, vagy vágjunk belőle háromszögeket.
A formára vágott vagy szaggatott tésztát tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük le tejjel, utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 18-22 perc alatt süssük készre.
A scone tetejére csorgassunk citromos mázat.
Máz:
A porcukrot és a citrom facsart levét keverjük össze.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!