Isteni citromos szelet 5 hozzávalóból - Omlós tésztára kerül a selymes citromkrém

7
Nyomtatás
citromosszelet2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Nagyon citromos a krém, nagyon vajas az édes tészta, tökéletes a harmónia a rétegek között.

Ha a lehető legegyszerűbb, mégis leglátványosabb és legfinomabb citromos süteményt keresed, ne kutass tovább, megtaláltad. Pár perc munkával isteni finom édesség készül, a tésztája nagyon vajas és omlós, a krém pedig selymes és kellemesen citromos. 

Az alapja majdnem olyan, mint a pitetészta, liszttel és cukorral kell összekeverni a hideg vajat. Ezt a tésztát nem kell pihentetni, rögtön, ahogy összeállt a morzsa, mehet is az előkészített tepsibe, jó alaposan bele kell nyomkodni, majd 20 perc alatt elősütni. A morzsát aprítógépben a leggyorsabb összedolgozni, de ha nincs, kézzel is össze lehet morzsolni az alapanyagokat, csak vigyázni kell, hogy a vaj ne olvadjon meg. 

A citromkrém összeállítása is hasonlóképpen egyszerű, robotgéppel kell összekeverni a hozzávalókat, majd mehet is a krém az elősütött tésztára. Ekkor még nagyon folyékony az állaga, de a sütőben szépen össze fog állni.

Mivel a tésztát elő kell sütni és utána kerül csak rá a citromkrém, nagyon szép réteges, igazán látványos lesz a süti, és tényleg nem kell pár percnél több időt rászánni, a munka nagy részét a sütő végzi.

Citromos szelet

citromosszelet

Hozzávalók 25 szelethez

Tészta:

  • 225 gramm vaj
  • 100 gramm cukor
  • 280 gramm liszt

Citromkrém:

  • 250 gramm cukor
  • 35 gramm liszt
  • 4 darab tojás
  • 2 darab biocitrom héja
  • 2 darab biocitrom leve (150 ml)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A cukrot, a lisztet és az összekockázott hideg vajat tegyük aprítógépbe, dolgozzuk össze, míg morzsás nem lesz. Ha nincs gépünk, kézzel is össze lehet gyúrni, de gyorsan kell dolgozni, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezünk melegétől.

Vajazzunk ki és béleljünk ki sütőpapírral egy 33x23 centiméteres tepsit, majd szórjuk bele a tésztát az aljába, egyenletesen oszlassuk el, hogy mindenhol ugyanolyan vastag legyen. Nyomkodjuk bele, hogy jól összeálljon.

Toljuk a sütőbe, majd 20 percig süssük, ez még csak elősütés.

A krémhez keverjük össze robotgép segítségével a cukrot, a lisztet, a tojást, a citromok reszelt héját és a citromlevet. Hagyjuk a masszát 10 percig pihenni. Keverjük át ismét robotgéppel, míg a cukor el nem vegyül benne teljesen. 

Öntsük a krémet a tésztára, majd tegyük vissza a sütőbe nagyjából 25-30 percre, míg a tészta széle aranybarna nem lesz és a krém teljesen meg nem szilárdul.

Várjuk meg, míg teljesen kihűl, utána szeleteljük. 

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon