Omlós citromos-vajas keksz cukormázzal borítva: nem fog eljutni a sütisdobozig

citromoskeksz2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyszerűen készül, pillanatok alatt megsül és nagyon finom ez a citromos keksz, a sok vajtól omlós a tésztája.

A vajas kekszet csak szeretni lehet, nagyon omlós és puha a tésztája, ha pedig még ízesíted is valamivel, valóban mennyei lesz. Érdemes egy kevés citromhéjat reszelni bele, nagyon jót tesz a tésztának a citrus fanyarsága, de akár naranccsal is dolgozhatsz. Fontos, hogy biogyümölcsöt használj, kezeletlen legyen a héja.

Hogy még finomabb legyen a süti, citromos cukormáz vonja be, ettől mutatósabb is lesz. A mázat is nyugodtan megbolondíthatod, másfajta gyümölcslével is kikeverheted a porcukrot, ha színesebb, még gyümölcsösebb végeredményre vágysz.

Citromos-vajas keksz

citromos keksz

Hozzávalók 35 darabhoz

Keksz:

  • 250 gramm liszt
  • 1 ek keményítő
  • 1 csipet
  • 120 gramm porcukor
  • 220 gramm vaj (puha)
  • 1 darab biocitrom héja
  • 2 darab tojássárgája

Máz:

  • 120 gramm porcukor
  • 2 ek citromlé
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

Egy nagy tálban keverjük össze az átszitált lisztet, sót, keményítőt. Egy másik tálban keverjük habosra a puha vajat és a cukrot, majd a citromhéjat. Utána egyesével keverjük bele a tojássárgákat is. Adjuk a lisztes keveréket a tojásos-vajas masszához, dolgozzuk egybe a tésztát, míg össze nem áll egy gombóccá. Csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe 30 percre.

Készítsünk nagyjából 1 evőkanálnyi golyókat a tésztából, tegyük őket az előkészített tepsire, hagyjunk köztük kb. 5 centi helyet, majd a tenyerünkkel lapítsuk ki őket.

Toljuk a sütőbe 8-10 percre, melegen még puhának tűnnek majd, de ahogy hűlnek, megszilárdulnak.

Keverjük ki a máz hozzávalóit, majd csurgassuk a kihűlt kekszek tetejére, de akár rájuk is kanalazhatjuk.

Ha a máz megkötött, tegyük a kekszeket sütisdobozba.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük