Citromos vöröslencse-krémleves curryvel: tápláló ebédként is megállja a helyét
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A vöröslencse hatalmas előnye, hogy nagyon gyorsan megfő, 20 perc alatt elkészül a laktató leves.
Ha szereted a vöröslencsét, mindenképpen készítsd el az alábbi receptet, ez a fűszeres, currys leves valódi ízbomba, arról nem is beszélve, hogy az egészséges hüvelyesnek köszönhetően tápláló is.
A vöröslencse mellé répa kerül, amelynek az édességét római köménnyel, curryvel és cayenne-borssal kell ellensúlyozni. A végeredmény nagyon fűszeres és picit csípős lesz, ha enyhébb ízvilágúra szeretnéd készíteni, csak fél teáskanállal használj a fűszerekből, a cayenne-t pedig akár el is hagyhatod. A kurkuma sem kötelező eleme a levesnek, viszont sokkal szebb színe lesz tőle.
A citromlevet nyugodtan adagold ízlésed szerint, 3 evőkanálnyi biztosan kell majd bele, de lehet savanykásabb is. A levest teljesen le is pürésítheted, ahogy én is tettem, de darabosabbra is hagyhatod.
Citromos vöröslencse-krémleves
Hozzávalók 6 személyre
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 3 darab répa
- 5 gerezd fokhagyma
- 1.5 liter alaplé
- 300 gramm vöröslencse
- 1 csapott teáskanál római kömény
- 1 csapott teáskanál curry fűszerkeverék
- 0.5 teáskanál cayenne-bors
- 1 mokkáskanál kurkuma
- 3 evőkanál citromlé
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A hagymákat hámozzuk meg, a vöröshagymát vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze. A répákat pucoljuk meg, vágjuk őket karikákra. A vöröslencsét öblítsük át hideg vízzel, szűrjük le.
Melegítsünk olajat egy lábasban, dobjuk rá a hagymát és a répát, majd 5 percig dinszteljük, míg a hagyma puha nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát is, majd 1 perc után öntsük fel az alaplével. Szórjuk bele a lencsét, a római köményt, a curryt és a cayenne-borsot. Ha forr a leves, vegyük lejjebb a lángot, fedő alatt nagyjából 10-15 percig főzzük, míg a lencse és a répa puha nem lesz. Kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Botmixerrel pürésítsük a levest. (Lehet teljesen sima, de darabosabbra is hagyható.) Ekkor adjuk hozzá a citromlevet, ha szükséges, még sózzuk. Rögtön kínálhatjuk is.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors