Szaftos, vörösboros kakas francia módra – A coq au vin biztos siker
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A borban főtt ételeknek mindig különleges az íze, érdemes alkalomtól függően vagy függetlenül is elkészíteni.
A borban főtt étel nemcsak különleges hangzású, hanem különleges ízű is. Borban főzve a marhapörkölt is ízesebb, de a leghíresebb így készült étel a franciák szárnyasa, a coq au vin. Sokféle változatban készül, de a vörösboros a legismertebb.
A coq au vin csak az 1900-as évek végén lett népszerű, de ma már mindenhol ismerik. A kakast lehet jércével vagy akár csirkével is helyettesíteni, ahogy ebben a receptben is. Kicsit macerás az elkészítése, de a végeredmény biztosan kárpótol.
Coq au vin
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 kilogramm kakas- vagy csirkecomb (alsó, felső)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint fekete bors
- 6 szelet bacon
- 1 kilogramm barna csiperkegomba
- 800 gramm gyöngyhagyma
- 1 szál sárgarépa
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál paradicsomszósz
- 2 evőkanál liszt
- 2 pohár vörösbor
- 1 pohár csirkealaplé
- 1 evőkanál brandy
- 1 darab kakukkfű (ág)
- 3 evőkanál vaj
- díszítéshez petrezselyem (felaprítva)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk. A bacont vágjuk fel vékony csíkokra.
Egy vaslábost melegítsünk fel, pirítsuk meg benne a bacont. Óvatosan vegyük ki, majd tegyük egy papírtörölközővel letakart tálcára. Ugyanebbe a vaslábasba öntsünk egy kevés olajat, tegyük bele a csirkéket, pirítsuk addig, amíg aranyszínűek nem lesznek, majd vegyük ki őket és tegyük egy tányérra úgy, hogy egy kevés olajjal meglocsolgatjuk.
A lábasba tegyük bele a gombákat, a hagymát és a répát, pirítsuk öt percig. Adjuk hozzá a fokhagymát, azzal is pirítsuk egy percet. Tegyük hozzá a paradicsomszószt, szórjuk rá a lisztet, pirítsuk le, majd keverjük össze, hogy bevonja a zöldségeket. Lassan öntsük hozzá a bort, a csirkealaplevet és a brandyt. Tegyük vissza a csirkét és a bacont is. Tegyük bele a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, hagyjuk, hogy felforrjon. Ha felforrt, takarjuk le, tegyük a sütőbe. Süssük körülbelül fél órát, majd vegyük ki belőle a csirkecombokat, tartsuk őket melegen.
A lábast tegyük a tűzhelyre, adjunk hozzá vajat, és addig főzzük, amíg a szósz be nem sűrűsödik. Ez körülbelül 10 perc. Tegyük vissza a csirkét, majd tálalhatjuk is.
Fotó: Getty Images