![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Finom pesto bazsalikom nélkül - Zsenge csalánból is isteni
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Gyermekkori rémálmunk a nyári erdei kiránduláskor rövidnadrágban elszenvedett csaláncsípés. Rágondolni is rossz, hogy megegyük ezt a rosszindulatú növényt. Pedig a csalán egészséges, amit nemcsak gyógyászati céllal használhatunk fel, hanem ilyenkor tavasszal különféle finomságokat is készíthetünk belőle.
Ahogy a mellékelt ábra is mutatja, varázsolhatunk belőle például egy finom pestót. Ezt aztán ehetjük pirítós mellé, vagy hagyományos módon rázuttyanthatjuk egy kis tésztára. A csalán különleges ízét a klasszikus pesto hozzávalói remekül kiemelik.
A csalán-pesto alábbi receptúrája eltér a klasszikustól. A csalánt ugyanis előbb blansírozzuk és csak utána aprítjuk. A csalán feldolgozása esetén azért tesz jó szolgálatot a művelet, mert ártalmatlanítjuk vele a csípős zöldfélét.
Blansírozás
A blansírozás egyébként egy remek eljárás, melyet előfőzésnek vagy sokkolásnak is hívnak. Azt jelenti, hogy a zöldségeket rövid ideig forró vízben főzzük, majd hirtelen jeges vízbe mártjuk. Ezzel a módszerrel megőrizhetjük a zöldségek ízét és színét, illetve - fagyasztással - remekül tartósíthatjuk azokat. Ha utóbbi a célunk, fontos, hogy a jeges vizes fürdő után mindig alaposan szárítsuk meg a zöldeket, csak azután tegyük őket a mélyhűtőbe. Ha ugyanis vizesen kerülnek lefagyasztásra, roncsolódik a sejtfaluk, és mikor felolvasztjuk őket, szottyadtak és gumiszerűek lesznek.
Én általában késes aprítóban készítem a pestót, és azonnal elhasználom, mert hamar megbarnul. Nem kizárólagos azonban ez a módszer. A szakavatott, házi pestokészítő mozsárral dolgozik - és milyen igaza van. Bár jóval fárasztóbb az ügymenet, megéri, mert így a zöldségkrém sokkal tovább kívánatos marad. Így vagy úgy, a csalán-pesto egy izgalmas és egészséges csemege, amit érdemes kipróbálni.
Csalán-pesto
![csalanpesto1](https://kep.index.hu/1/0/2909/29098/290986/29098669_8c00ddcbae71ad79cc87d2815fdbe89c_wm.jpg)
Hozzávalók 5 adaghoz
- 5 bögre csalánlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál citromlé
- 0.5 teáskanál só
- 0.75 bögre kesudió
- 2 evőkanál parmezán
- 0.5 bögre olívaolaj (extra szűz)
Elkészítés:
A csalánt mindig kesztyűvel fogjuk meg - bár a huncut szemű bácsi a piacon, akitől én szoktam beszerezni a csalánt, állítja, hogy nem csíp, de szerintem ne kockáztassunk.
Blansírozzuk a csalánt. Ha ezzel megvagyunk, már levehetjük a kesztyűt, mert ilyenkor már tényleg nem csíp. Távolítsuk el a csalán szárát. A lecsipkedett leveleket tegyük a késes aprítóba a pirított kesudióval - ami addigra már kihűlt -, a parmezánnal, fokhagymával, a sóval, a citromlével és az olívaolajjal együtt. Turmixoljuk ízlés szerint krémesre vagy rusztikusan darabosra.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!