Így szárítsd a csalánt, hogy egész télre teád legyen belőle
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Mentás forró csoki ünnepi köntösben: a gyerekek kedvence lesz
Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes
Csodafinom gyömbéres keksz: gasztroajándékként is tökéletes
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Sajttal és spenóttal töltött csirkemell: nagyon szaftos és ízletes a hús
A csalán azok közé a gyógynövények közé tartozik, amelynek gyógyhatásait felsorolni is lehetetlen. Nyáron és tavasszal minden kertben és az erdőkben is megterem, télen viszont teljesen feleslegesen vesszük meg a boltban szárított változatban, ha ingyen is előállíthatjuk.
Az egyetlen baj, hogy a csalán tényleg csíp, nagyon. A csalánteához tehát az első és legfontosabb lépés, hogy teljes menetfelszerelésben, vastagon beöltözve, gumikesztyűvel felszerelkezve kell a növényt leszedni.
Ha megúsztuk a műveletet különösebb sérülések nélkül, akkor már könnyű dolgunk van, egyszerűen össze kell őket kötözni a száruknál fogva, és egy száraz, szellős, de nem napos helyen kell kiszárítani.
A száraz csalánt már csak egy jól zárható befőttesüvegbe kell tölteni, és kész, egész télre megvan a mindenre alkalmazható csodateánk.
Mert a csalán valóban szinte mindenre jó
Elsősorban csodálatos méregtelenítő, béltisztító hatásáról ismert, de vértisztító, vérnyomáscsökkentő, sőt, jó a gyomorhurutokra, gyomorbántalmakra is. Magas vastartalma miatt vashiányos vérszegénységre is szokták alkalmazni, de lázcsillapító hatása is ismert. Mindezeken túl reumára és ízületi gyulladásra is szokták ajánlani.
És bár valóban mindenható csodaszer, csak kúraszerűen szabad használni, annak ellenére, hogy az egyik legfinomabb létező gyógytea. Egy hónapos-maximum hathetes kúrákat javasolnak általában tisztítókúrákra vagy az egyes panaszok kezelésére.
Egy bögre teához egy-két teáskanál szárított csalánlevél és kb. két deci forró víz szükséges. A leveleket leforrázzuk, állni hagyjuk 15 percig, majd leszűrjük.
Csalán frissen
A csalán nem csak teának finom, levest, főzeléket, mártásokat is szoktak belőle készíteni, sőt, mostanában csalánnal készült desszertekkel is egyre többfelé találkozni.
Egyszerű csalánfőzelék
Hozzávalók 1 adaghoz
- 1 kilogramm csalán (zsenge, tavaszi)
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 deciliter tejföl
- 1 evőkanál tönkölybúza fehérliszt
- 5 deciliter zöldségalaplé
- ízlés szerint só és bors
- ízlés szerint citromlé
- opcionális olívaolaj
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Sóbors, Getty Images