Így szárítsd a csalánt, hogy egész télre teád legyen belőle

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A csalán azok közé a gyógynövények közé tartozik, amelynek gyógyhatásait felsorolni is lehetetlen. Nyáron és tavasszal minden kertben és az erdőkben is megterem, télen viszont teljesen feleslegesen vesszük meg a boltban szárított változatban, ha ingyen is előállíthatjuk.

Az egyetlen baj, hogy a csalán tényleg csíp, nagyon. A csalánteához tehát az első és legfontosabb lépés, hogy teljes menetfelszerelésben, vastagon beöltözve, gumikesztyűvel felszerelkezve kell a növényt leszedni.

Ha megúsztuk a műveletet különösebb sérülések nélkül, akkor már könnyű dolgunk van, egyszerűen össze kell őket kötözni a száruknál fogva, és egy száraz, szellős, de nem napos helyen kell kiszárítani. 

A száraz csalánt már csak egy jól zárható befőttesüvegbe kell tölteni, és kész, egész télre megvan a mindenre alkalmazható csodateánk. 

Mert a csalán valóban szinte mindenre jó

Elsősorban csodálatos méregtelenítő, béltisztító hatásáról ismert, de vértisztító, vérnyomáscsökkentő, sőt, jó a gyomorhurutokra, gyomorbántalmakra is. Magas vastartalma miatt vashiányos vérszegénységre is szokták alkalmazni, de lázcsillapító hatása is ismert. Mindezeken túl reumára és ízületi gyulladásra is szokták ajánlani.

És bár valóban mindenható csodaszer, csak kúraszerűen szabad használni, annak ellenére, hogy az egyik legfinomabb létező gyógytea. Egy hónapos-maximum hathetes kúrákat javasolnak általában tisztítókúrákra vagy az egyes panaszok kezelésére.

Egy bögre teához egy-két teáskanál szárított csalánlevél és kb. két deci forró víz szükséges. A leveleket leforrázzuk, állni hagyjuk 15 percig, majd leszűrjük.

Csalán frissen

A csalán nem csak teának finom, levest, főzeléket, mártásokat is szoktak belőle készíteni, sőt, mostanában csalánnal készült desszertekkel is egyre többfelé találkozni. 

Egyszerű csalánfőzelék

csalanfozelek1.gif

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • 1 kilogramm csalán (zsenge, tavaszi)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 deciliter tejföl
  • 1 evőkanál tönkölybúza fehérliszt
  • 5 deciliter zöldségalaplé
  • ízlés szerint só és bors
  • ízlés szerint citromlé
  • opcionális olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Használjunk kesztyűt, biztos, ami biztos. A csalánt mossuk meg alaposan forró vízben. A kemény szárrészt távolítsuk el, majd a leveleket csíkozzuk fel. A hagymát és a fokhagymát daraboljuk apróra. Egy kevés zsiradékon enyhén pirítsuk meg a hagymát és a fokhagymát, majd adjuk hozzá a felcsíkozott csalánt. Kevergessük néhány percig a csalános-hagymás keveréket, majd öntsük fel annyi alaplével, amennyi ellepi, és főzzük. Mikor a csalán megfőtt, botmixerrel pürésítjük. Sűrűségtől függően, a tejfölbe kevert liszttel behabarjuk. Sózzuk, borsozzuk. Ízlés szerint egy pár csepp citromlével ízesítjük. Csepegtethetünk rá egy kevés olívaolajat.

Fotók: Ács Bori/Sóbors, Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük