Isteni, habkönnyű császármorzsa: a palacsintatésztás verziót mutatjuk

csaszarmorzsa
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az osztrák édesség az egész világot meghódította, csak szeretni lehet, kicsik és nagyok kedvenc desszertje lesz.

Nincs olyan ember, aki ne szeretné a császármorzsát, viszont a rajongók két táborra oszlanak: vannak, akik a búzadarás változat mellett teszik le a voksukat, míg mások a palacsintatésztásért vannak oda. Ha előbbi csoportba tartozol, akkor is mindenképp készítsd el az alábbi osztrák kaiserschmarrnt, habos, könnyű és isteni finom. 

A recepttel egy szuper német gasztroblogon találkoztam, és annyira tökéletes, hogy semmit nem változtattam rajta. Az édes tészta vajon sül aranybarnára, és a tojáshabtól légies – aki szeretné, mazsolát is keverhet bele. Ha így döntesz, érdemes beáztatni az aszalványt gyümölcslébe vagy rumba, mielőtt a masszába forgatod.

Császármorzsa palacsintatésztából

csaszarmorzsa2

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 db tojás
  • 300 ml tej (3,5%-os)
  • 120 g liszt
  • 70 ml szénsavas ásványvíz/szóda
  • 60 g cukor
  • 40 g vaj
  • 1 csipet
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 40 g mazsola (opcionális)
  • 2 ek narancslé (opcionális)
  • porcukor (a tálaláshoz)
Recept idők

Elkészítés:

Ha szeretnénk mazsolát tenni a császármozsába, áztassuk narancslébe 15 percre.

Közben a tojásokat válasszuk szét. A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá.

A tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral keverjük habosra. Adjuk hozzá a lisztet, majd a tejet is, keverjük csomómentesre a masszát. Keverjük bele a szódát. Végül forgassuk bele egy spatula segítségével a tojáshabot is, illetve ha használunk, a mazsolát.

Készítsünk elő egy 32 centis serpenyőt, olvasszuk meg benne a vajat. Öntsük bele a tésztát, majd kb. 5 percig süssük közepes lángon, néha nézzük meg az alját, nem barnul-e túl gyorsan. Fordítsuk meg a tésztát, a fakanállal/spatulával vágjuk negyedekre, majd süssük még kb. 5 percig.

A tésztanegyedeket szedjük falatnyi darabokra, 1 percig még süssük, majd porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük