Hagyományos osztrák császármorzsa házi lekvárral: nem olyan, mint a menzán
Az osztrák császármorzsa hasonlóan készül, mint a mi palacsintánk, csak jóval vastagabb a tésztája.
Régi kedvenc a császármorzsa, mindegy, hogy búzadarából vagy palacsintatésztából készül, így is, úgy is szeretjük. Itthon a darás változat a népszerűbb, biztos vagyok benne, hogy az iskolai menzán mindenki találkozott már vele. Bár ott általában jó száraz volt – igaz, én azt is szerettem –, sokkal finomabb is lehet, ha házilag készíted, vajjal, citromhéjjal és vaníliás cukorral keverve.
A massza bekeverésén és sütésén kívül alig lesz vele dolgod, de a tésztát érdemes a hűtőben pihentetni 1-2 órát, hogy a dara megszívja magát. Vajon érdemes sütni a desszertet, hogy igazán finom legyen, az viszont rád van bízva, hogy morzsásra vagy nagyobb darabokban sütöd, én az arany középutat választottam. Házi baracklekvárral és porcukorral a legfinomabb.
A tojást verjük egészen habosra a kétféle cukorral és a sóval. Adjuk hozzá a citrom reszelt héját, majd a búzadarát, végül öntsük fel a tejjel. Keverjük bele az olvasztott vajat is. Az így kapott masszát tegyük a hűtőbe lefedve legalább 1 órára, míg a dara megszívja magát. Amikor kivesszük, keverjük át, mert a dara az aljára süllyedhet.
Dobjunk kb. 1 evőkanál vajat egy nagyobb teflonserpenyőbe, forrósítsuk fel. Amikor elolvadt, öntsük bele a masszát, majd várjunk pár percet, ne kevergessük, míg az alja elkezd sülni. Ekkor már elkezdhetjük keverni, darabokra szedni egy fakanál segítségével. Nem muszáj folyamatosan keverni, ha nagyobb darabokat szeretnénk, hagyjuk picit sülni, összeállni, csak utána forgassuk át, daraboljuk. Addig süssük, míg itt-ott meg nem pirul.
Porcukorral vagy lekvárral kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors