Fűszeres házi szilvalekvár sütőben készítve: tartósítószer nélkül készül

Fűszeres, házi szilvalekvár ct
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Fahéj, kardamom és szegfűszeg teszi különleges zamatúvá a szilvalekvárt, mely darabosan és simára turmixolva is tökéletes.

A házi lekvárnak nincsen párja! Zárd üvegbe a kedvenc gyümölcsöd, melyet a zord idő beköszöntével öröm lesz lekapni a kamra polcáról. A saját készítésű lekvárt jólesik kalácsra kenni, rengetegféle süteményt varázsolhat csodássá, és még a reggeli joghurt is finomabb lesz tőle.

A szilvalekvár elkészítése sokféle módon történhet. A legtöbben a nagy becsben tartott családi recept szerint alkotják meg a csodát, néha azonban érdemes merésznek lenni és kipróbálni valami újat. A szilvalekvár sütőben is készülhet, így sokkal egyszerűbben, kevesebb munkával kerül az üvegbe. A lekvár darabosan is szerethető, de simára turmixolva is zseniális.

Fűszeres, házi szilvalekvár

Fűszeres, házi szilvalekvár cover

Hozzávalók 4 decihez

  • 2 kg szilva
  • 20 dkg cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál szegfűszeg
  • 1 teáskanál őrölt kardamom
  • 1 evőkanál ecet
Recept idők

Elkészítés:

A szilvát alaposan mossuk meg, majd vágjuk félbe, a magját távolítsuk el.

A szilvadarabokat tegyük keverőtálba és szórjuk rá a cukrot, fűszereket (fahéj, szegfűszeg, őrölt kardamom), és forgassuk egybe.

A tepsit kenjük ki ecettel, majd helyezük bele a befűszerezett szilvadarabokat. Ezután toljuk a tepsit 140 fokosra előmelegített sütőbe 2 órára, majd csökkentsük a hőt 100-120 fokra, és süssük tovább 2-3 órát.

Az elkészült lekvárt hagyhatjuk darabosan, de simára is lehet turmixolni. Ezután töltsük tiszta üvegbe, zárjuk rá a fedelét, és száraz dunsztban hűtsük ki.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük