Rácsos pite linzertésztából: lekvár pihen az omlós alapon

Lekvaros-pite-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az őszi és téli időszakban friss gyümölcs hiányában is süthetsz fenséges pitéket: töltelékként használj lekvárt.

A rácsos pite gyerekkorom egyik kedvenc desszertje volt. Nagymamám készítette a legjobbat, és szigorúan lekvár volt benne a töltelék. Ezzel a pitével – kisebb-nagyobb változtatásokkal – az ő sütijét alkottam újra, a végeredményről pedig csak annyit, hogy sok szép emléket visszahozott.

Az amerikai típusú pitékkel szemben ennek a változatnak inkább linzerre hasonlít a tésztája. A hagyományos receptekhez képest annyit módosítottam rajta, hogy a közönséges búzafinomliszt helyett durumliszt és mandulaliszt keverékét használtam, így végeredményben több rostot és kevesebb szénhidrátot tartalmaz.

A tészta ízesítésénél a só, cukor és vaníliakivonat mellett kevés szerecsendiót is használtam. Ne ijedj meg a karácsonyi fűszertől, egyáltalán nem lesz tőle mézeskalácsízű a pite! Sőt! Nem is ismernéd fel, ha nem tudod, hogy a sütiben van, viszont karakteresebbé teszi az ízét, és az eperlekvárhoz is remekül illik.

A megadott mennyiségekhez egy 28 cm-es sütőformát használtam.

Rácsos pite lekvárral

Lekvaros-pite

Hozzávalók 10 szelethez

A tésztához:

  • 300 g durumliszt vagy hagyományos búzafinomliszt
  • 150 g mandulaliszt
  • 120 g barna cukor (világos)
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk őrölt szerecsendió vagy fahéj
  • 0.5 tk
  • 250 g növényi vajalternatíva felkockázva
  • 120 ml jéghideg víz
  • 2 ek növényi ital (kókusz, zab vagy mandula)
  • 2 ek szeletelt mandula (tetejére)

A töltelékhez:

  • 400 g eper vagy más piros színű lekvár
Recept idők

Elkészítés:

Egy közepes tálban keverjük össze a durum- és mandulalisztet, a cukrot, a sót, a sütőport, a szerecsendiót, és adjuk hozzá a felkockázott, hűtőhideg vajalternatívát. Kézzel morzsoljuk össze a lisztes keverékkel, majd gyúrjuk hozzá a hideg vizet is. Egy viszonylag kemény, de összeálló tésztát kell kapjunk.

Osszuk két egyforma részre, formázzunk belőlük gombócokat, csomagoljuk fóliába, és fél óráig pihentessük hűtőben.

Vegyük ki az egyiket, csomagoljuk ki, és lisztezett felületen nyújtsunk belőle 30 cm-es kört. Igazítsuk a sütőformába, a széleket hajtsuk vissza a peremig, vagy vágjuk le, majd kanalazzuk rá a lekvárt. Tegyük félre.

Nyújtsuk 30 cm-esre a tészta másik felét is, majd derelyevágóval vagy egy éles késsel vágjunk belőle 12, egyenként kb. 2 cm széles csíkot. Rácsmintában terítsük be velük a pitét, a túllógó részeket vágjuk le, és gyúrjuk össze. Nyújtsuk ki, és szaggassunk belőle tetszőleges formákat, majd díszítsük velük a pitét, vagy egyszerűen süssük meg keksznek.

Kenjük le a pite tetejét a növényi itallal, szórjuk be kevés cukorral, és 180 fokra előmelegített sütőben, 55-60 perc alatt süssük aranybarnára. A sütési idő 45-50. percénél vegyük ki a pitét, és szórjuk rá a szeletelt mandulát. Tegyük vissza, és süssük további 10 percig. (Így biztosan nem ég meg a mandula.)

Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon