A régimódi cseresznyés lepény receptje: csak keverd össze a hozzávalókat
A régimódi cseresznyés lepény maga a megtestesült egyszerűség: a hétköznapi hozzávalókból csodálatos desszert születik.
A cseresznye nemcsak vidám, hanem nagyon egészséges gyümölcs, piros színe is mutatja, hogy tele van antioxidánssal. Szinte az eperrel együtt érik, így igazán el vagyunk kényeztetve ezen a fronton. Mindkettőnek viszonylag rövid a szezonja, így mindenki igyekszik minél többet enni belőle, vagy eltenni lekvárnak vagy befőttnek. A piacon kapható még egy darabig, érdemes felhasználni, amíg lehet.
Az én személyes kedvencem a morzsasüti, amelyet mindenféle lédús gyümölcsből elkészíthetsz. Az összeállítása pofonegyszerű, az a lényeg, hogy a gyümölcs szinte lekvárállagúvá süljön, bugyogjon. Ezt a sütit nyugodtan edd forrón, és ahogy a brownie-hoz, ehhez is vaníliafagyi illik a legjobban.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Egy 25x20 centiméteres tepsit kenjünk ki vékonyan vajjal.
Egy nagyobb tálba kockázzuk fel a vajat, picit melegítsük fel mikrohullámú sütőben.
A citrom héját reszeljük le.
Egy tálban keverjük össze a zabpelyhet, a lisztet, a barna cukrot, a vaníliakivonatot, a citromhéjat és a sót. Öntsük rá az olvasztott vajat, és jól forgassuk össze, hogy mindenhol érje. Tegyük hűtőbe néhány percre.
A cseresznyéket magozzuk ki, majd vágjuk félbe, tegyük egy tálba és forgassuk össze a cukorral, a keményítővel, a sóval és a vaníliakivonattal. Adjunk hozzá egy evőkanál frissen facsart citromlevet.
A cseresznyés keveréket kanalazzuk a tepsibe, majd jöhet a zabpelyhes keverék is. Az ujjainkkal szépen egyengessük el, hogy mindenhol befedje a gyümölcsöt.
Addig süssük, amíg a gyümölcs bugyogni nem kezd és a zabpehely szép pirosra nem sül, nagyjából 35-40 percig.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu