Kívül ropogós, belül krémes cseresznyés morzsasüti – Édes lekvárrá sül a gyümölcs
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A morzsasütihez bármilyen puha, lédús gyümölcsöt felhasználhatsz, cukorral összesütve szinte lekvár lesz belőle.
A morzsasüti igazából egy roppanós réteggel fedett sült gyümölcs, amelyet pillanatok alatt összedobhatsz, a többi a sütő dolga. Érdemes türelmesnek lenni, hogy a teteje is kellően ropogós legyen és a gyümölcs is lekvárossá, krémessé süljön. A zabpehely és a cukor tökéletes réteget képez a puha gyümölcsön, és kész is a sütemény.
A gyümölcsök közül a lédús fajták a nyerők, de persze a szezonalitás sem elhanyagolandó. Érdemes kipróbálnod eperrel vagy almával is. A cseresznye a másik nagy nyári kedvenc, csokival nagyon jó párost alkotnak, például ebben a brownie-ban, de a morzsasütihez is kiváló alapanyag, egyedül a magozással kell megbirkóznod.
Cseresznyés morzsasüti
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 kilogramm cseresznye (magozott)
- 50 gramm barna cukor
- 1 darab citrom leve
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- 150 gramm liszt
- 100 gramm vaj (hideg)
- 100 gramm zabpehely
- 70 gramm barna cukor
- 40 gramm mandulapehely
- 0.5 kávéskanál só
Elkészítés:
A kimagozott cseresznyéket egyengessük el egy közepes méretű hőálló tálban, majd forgassuk őket össze 2 evőkanál barna cukorral, a citromlével és a vaníliakivonattal. Tegyük félre.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Egy tálba szórjuk bele a lisztet és morzsoljuk bele a hideg vajat. Utána tegyük hozzá a sót, a barna cukrot, a zabpelyhet és a mandulapelyhet. Szórjuk a cseresznyére.
Süssük a sütit 30-35 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz. Melegen tálalva, vaníliafagyival isteni.
Fotó: Getty Images