
Ez az egyik legegészségesebb mártogatós: a csicsóka édeskés íze teszi izgalmassá

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Rántott csirke még sosem volt ilyen extra: különleges panír borítja

Mennyei málnás receptválogatás: a 6 legfinomabbat mutatjuk

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka
A mártogatósok, krémek észrevétlenül lopóztak be a hűtőszekrényünkbe, hogy kiszorítsák a boltban vásárolható készítményeket. És milyen jól tették.
A csicsóka igazi, a szó jó értelmében, igénytelen növény, ennek következtében eléggé mellőzött is. Egész télen terem, így nem kell bespájzolni belőle, de érdemes kipróbálni, mert tényleg finom. Az íze mellett az is nagy előnye, hogy jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a krumpli, mégis jól lakat, mert igen gazdag élelmi rostban.
Elképesztően egészséges a csicsóka
Tele van vitaminnal és ásványi anyaggal, de a legnagyobb értéke a benne található szénhidrát, az átlagosan 15%-nyi inulin. Az inulin egyfajta probiotikum, amely táplálja a bélflóra baktériumait és nem emeli meg a vércukorszintet.
A csicsókát gyakorlatilag krumpli helyett használhatjuk, de édeskésebb az íze. Szuper levesek, pürék, köretek készülhetnek belőle. Ez most egy mártogatós, amelybe sült csicsóka kerül, ettől kicsit intenzívebb íze lesz.
Csicsóka mártogatós

Hozzávalók
- 400 gramm csicsóka
- 1 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 0.5 darab citrom leve
- 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A csicsókát pucoljuk meg, majd vágjuk darabokra, és tegyük papírtörlőre vagy konyharuhára, hogy a nedvességet felitassa.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, majd tegyük a csicsókadarabokat sütőpapírral bélelt tepsire, ízesítsük őket, locsoljuk meg olívaolajjal, majd süssük meg.
Tegyük egy edénybe, öntsünk hozzá egy evőkanál olívaolajat, citromlevet, tegyünk bele fokhagymát, sózzuk, és botmixerrel pürésítsük.
Fotó: Getty Images