Friss és roppanós répasaláta mogyoróval és paradicsommal
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Elég sok megdöbbentő dolog van ebben az ételben - a répa, a csili, a mogyoró és az édes-savanyú öntet -, mégis annyira jól passzolnak az elemek, hogy a salátarepertoár állandó szereplőjévé vált már az első pillanattól.
A répa nem csípős, ugye? Pedig mennyire jó úgy, hiszen alapvetően édes és ropogós, az édességét pedig ellensúlyozza az öntetben lévő chili és zöld citrom.
A répa fontos alaptulajdonsága, hogy ropog, a mogyoró viszont még nála is ropogósabb - a puha paradicsommal tökéletes a kontraszt. Sok friss korianderrel a legfinomabb, de ha nem jutunk hozzá, petrezselyemmel is jól működik, sőt, rukkolával is készítettem már - a lényeg nem változik.
A legfontosabb, hogy ez a saláta kizárólag julienne-re, azaz kis gyufaszálakra vágott répával működik. Karikákra szelve vagy reszelve nem ugyanazt az eredményt kapjuk, bármennyivel is egyszerűbb lenne úgy az egész. A szeleteléshez a répákat három részre vágjuk, majd hosszában vékony lapokra szeljük. A lapokat egymásra fektetjük és hosszanti irányban gyufaszálakra vágjuk. Nem is olyan bonyolult, igaz?
Csípős répasaláta mogyoróval és paradicsommal
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 darab sárgarépa
- 300 gramm koktélparadicsom
- 2 marék sótlan földimogyoró
- 2 marék friss koriander/menta/petrezselyem/rukkola
- 0.5 darab zöld citrom
- 1 teáskanál chiliszósz
Elkészítés:
Kifacsarjuk a zöld citrom levét, összekeverjük a chiliszósszal, majd az öntetet a salátához adjuk.
Fotók: Ács Bori/Só&Bors