Csípős savanyúkáposzta-leves: a tökéletes koreai-magyar fúzió
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
Tavasszal lehet a legsunyibb módon megfázni, mikor örülünk neki, hogy langyosabb az idő, de a reggeli fagy és az esti hűvös aztán csúnyán megviccel minket. Ilyenkor minden kicsit csalóka, a piac is, ahová még nem érkezett meg a jó idő, így hát a téli alapokhoz nyúlunk vissza.
A tökéletes, megfázás elleni leves kicsit savanyú, kicsit csípős, fűszeres, tisztítja az orrot és hidratál egyszerre. Egy sima korhelyleves ide nem elég, valami több kell, ezért kereszteztem a koreai csípős és a magyar savanyú káposztás levest, és elég jó lett a végeredmény.
A savanyú alapízhez nagyon jól megy a gyömbér-csili kombináció, és az egész igazán gyorsan megvan, két orrfújás között simán fel lehet tenni főni. Ráadásul nagyon hatásos, nem csak finom.
A koreai kimchi levesekben hús vagy tofu szokott lenni, esetleg mindkettő, a magyarokéban füstölt hús vagy disznóhús - ez a verzió füstölt sonkával készült, de bátran lehet variálni aszerint, éppen mi van kéznél. Akinek nincs kimchije otthon, az készítsen a receptünk alapján, vagy csinálja sima savanyú káposztából - de mindenképpen adjon hozzá sok gyömbért és csilit, hogy igazán üssön.
Csípős savanyúkáposzta-leves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 fej vöröshagyma
- 200 gramm füstölt sonka
- 300 gramm savanyú káposzta/kimchi
- 1 darab sárgarépa
- 1 liter alaplé/víz
- opcionális gyömbér
- opcionális csili
Elkészítés:
Ha sima savanyú káposztát használunk, akkor ezen a ponton hozzáadunk egy kanálnyi reszelt gyömbért és ízlés szerint egy kis csilit is.
A répát megpucoljuk, felkarikázzuk és szintén a keverékhez adjuk, majd a egészet felöntjük az alaplével vagy vízzel. Körülbelül húsz perc alatt minden meg fog puhulni, és kész is. Ha van valamilyen friss zöldfűszerünk, az nagyon jót tesz neki a végén.
Fotók: Ács Bori/Só&Bors