Krémes csirkecomb fokhagymás-tejszínes szószban: vajpuha lesz így a hús
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az amúgy is szaftos csirkecomb még omlósabb lesz ebben a krémes, pikáns szószban.
A csirkecombról megoszlanak a vélemények, vannak, akik inkább a szárazabb mellet szeretik, míg mások nem tudnának lemondani a rántott combról. Nekik is van egy szuper receptünk, ezt a belül szaftos, kívül ropogós Kentucky csirkét mindenképpen érdemes kipróbálniuk.
A különféle szószban sült csirkék nemcsak nagyon finomak, hanem kevés munkával is készülnek, hiszen csak össze kell keverned a mártást, egybeforgatni a hússal és addig főzni, amíg az ízek összeérnek. Minél krémesebb a szósz, annál szaftosabb lesz a csirke, annál inkább magába szívja az ízeket. Ebben a receptben a fokhagyma, a tejszín és a sajt tökéletes hármast alkotnak.
Ha mégis csirkemellre vágysz, akkor töltsd meg sonkával és sajttal, úgy süsd meg, akkor kellőképpen omlós és ízletes lesz.
Csirkecomb fokhagymás-tejszínes szószban
Hozzávalók 4 adaghoz
Csirkecomb:
- 4 darab csirkecomb (alsó, felső)
- 4 evőkanál liszt
- 4 evőkanál parmezán (reszelt)
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 kávéskanál bors
Szósz:
- 5 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál vaj
- 1 fej hagyma (kisebb)
- 1 fej fokhagyma
- 300 milliliter csirkealaplé
- 300 milliliter tejszín
- 100 gramm parmezán
- tálaláshoz petrezselyem (apróra vágva)
Elkészítés:
A csirkecombot sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg fokhagymaporral. Egy tálban keverjük össze a lisztet és a reszelt parmezánt. Mártsuk bele a combokat a lisztes keverékbe, jól forgassuk bele, majd vegyük ki, rázzuk le a felesleget, tegyük egy tányérra.
Egy nagyobb, mélyebb serpenyőben forrósítsunk 2 evőkanál olajat és egy evőkanál vajat. A csirkecombok minden oldalát pirítsuk meg nagyjából 4-5 perc alatt. Ha elfogyna, pótoljuk sütés közben a zsiradékot. Egyszerre ne tegyünk 2 combnál többet a serpenyőbe. Ha kész, tegyük a húsokat egy tányérra.
A hagymát vágjuk egészen apróra.
Vegyük le a hőmérsékletet, a maradék zsiradékon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát. 6 gerezd fokhagymát nyomjunk össze egy kés lapjával. A maradék olajat öntsük a serpenyőbe, majd adjuk hozzá az összenyomott fokhagymát és 2-3 percig pirítsuk. Öntsük a serpenyőbe a csirkealaplevet, majd várjuk meg, amíg felére redukálódik a folyadék, nagyjából 5 perc alatt. Ekkor vegyük még lejjebb a hőmérsékletet, öntsük bele a tejszínt. Hagyjuk bugyogni 2-3 percig, hogy az ízek összeérjenek. Keverjük hozzá a reszelt parmezánt is. Pároljuk további 2-3 percig, amíg a sajt is elolvad. Időnként keverjünk rajta egyet. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. Tegyük vissza a serpenyőbe a csirkecombokat, pároljuk további 2-3 percig, vagy amíg a szósz besűrűsödik.
Apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.
Fotó: Getty Images