Szaftos csirkecomb, ahogy a franciák készítik: paradicsomos ragu koronázza meg
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Nagyon laktató a francia módra készült csirkecomb, ráadásul ízeiben is összetett, érdemes elkészíteni.
A Chicken Chasseur, vagyis a csirke vadász módra a francia konyha egyik specialitása, klasszikus fogás, amelyben nem is a hús, inkább a ragu a főszereplő. A gombás-paradicsomos szósz a fehérbortól és a konyaktól lesz különleges, de a vaj és a zöldfűszerek is sokat dobnak rajta.
A francia fogás hasonló az olaszok csirkés ételéhez, a cacciatore-hoz, de annál egy fokkal gyorsabban készül. Az alább olvasható verzió a klasszikus recept egyszerűsített változata: a hús nem a szószban, hanem a sütőben sül, amíg puhul a csirke, addig megfő a mártás, aztán már csak össze kell melegíteni a kettőt.
Az időigényesebb, de klasszikus recept
Ha több időd van, készítsd el a hagyományos receptet: pirítsd körbe a combokat egy kevés olajon, majd tedd őket félre. Főzd meg a szószt, ahogyan az alábbi receptben is olvasható, de több alaplevet, akár paradicsomlevet használj hozzá. Ha elkészült a ragu, tedd a combokat a szószba, majd alacsony lángon főzd puhára a húst, 45-60 perc alatt.
Csirkecomb francia módra
Hozzávalók 4 személyre
Hús:
- 8 darab csirkecomb (alsó vagy felső)
- ízlés szerint só, bors
- 4 evőkanál liszt
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál olívaolaj
Ragu:
- 350 gramm gomba
- 2 fej salottahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 60 milliliter konyak vagy brandy
- 180 milliliter száraz fehérbor
- 375 milliliter alaplé
- 1 evőkanál tárkony (friss)
- 1 evőkanál petrezselyem (friss)
- 0.5 evőkanál liszt (opcionális)
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A csirkecombokról itassuk fel a nedvességet papírtörlő segítségével, sózzuk, borsozzuk mindkét oldalukat, majd forgassuk őket meg a lisztben. A felesleges lisztet rázzuk le róluk.
Az olajat és a vajat forrósítsuk fel egy szélesebb serpenyőben. Mikor a vaj elolvadt, tegyük a combokat a serpenyőbe, annyit, amennyi kényelmesen elfér. Oldalanként 2 percig süssük őket, míg színt nem kapnak, majd tegyük őket egy tepsire. Toljuk a sütőbe a combokat 30-35 percre, míg belül is át nem sülnek teljesen.
Amíg sül a hús, készítsük el a szószt: a serpenyőben visszamaradt zsiradékra dobjuk rá az összeaprított hagymát, majd pár perc dinsztelés után a szeletekre vágott gombát is adjuk hozzá. Mikor a gomba összeesett, mehet rá a zúzott fokhagyma is. Fél perc után adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, keverjük el benne, majd öntsük fel a kétféle alkohollal. Addig főzzük, míg az alkohol nagy része el nem párolog.
Öntsük fel az alaplével, majd fedő nélkül, gyöngyözve főzzük a szószt 15 percig. Ha túl hígnak ítéljük a mártást, egy kevés liszttel sűríthetjük: fél evőkanálnyit keverjünk ki egy kevés vízzel, majd a forró szószból is adjunk hozzá, hogy megtörténjen a hőkiegyenlítés, végül keverjük a mártásba. Sózzuk, borsozzuk a szószt.
Szórjuk bele a tárkonyt és a petrezselymet, majd tegyük a szószba a combokat, melegítsük vele össze 5 perc alatt. Vegyük le a tűzről, keverjünk bele 1 evőkanál vajat.
Frissen, melegen kínáljuk.
Fotó: Getty Images