
Isteni csirkecomb krémes, zöldséges szószban: kívül pirult, belül vajpuha a hús

Répa, gomba, tejszín, fehérbor, vajpuha csirkecomb: kell ennél több a boldogsághoz? Ebben az ételben tökéletes harmóniában vannak az ízek, ráadásul minden egy edényben készül.
Nem csak mi, magyarok készítünk finom, szaftos csirkés ételeket, a franciák is magasra tették a lécet. Bár nagyon elegáns és összetett receptnek tűnik első ránézésre, valójában gyerekjáték az összeállítása.
Lényegében csak elő kell sütni a csirkecombokat, utána zöldséges alaplében puhára főzni, végül tejszínnel krémesíteni. A hús pirítása egy fontos mozzanat, úgy lesz piros és ropogós a bőre. Ha ezt a lépést kihagyod, és rögtön a szószba teszed a combot, csak puhul, fő, de nem pirul.
A krémes, mennyei mártásban a gomba és a répa íze dominál, ezek aromáját a hús is átveszi, de a kakukkfű, a fokhagyma és a fehérbor is fontos ízesítők. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a serpenyő aljára sült, ragadt pörzsanyag micsoda ízeket rejt magában, ezeket mindenképp érdemes feloldani egy kis forró folyadék, jelen esetben a bor segítégével.
Csirkecomb krémes, zöldséges szószban

Hozzávalók 8 darabhoz
A húshoz:
- 3 ek olívaolaj
- 8 darab csirkecomb (alsó vagy felső)
- 70 gramm liszt
- 0.5 tk fokhagymapor
- ízlés szerint só, bors
A szószhoz:
- 30 gramm vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 3 darab répa
- 400 gramm gomba
- 1 tk kakukkfű
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek liszt
- 120 ml száraz fehérbor
- 370 ml alaplé
- 120 ml tejszín
Elkészítés:
Készítsük elő a zöldségeket: a répákat pucoljuk meg, vágjuk karikákra vagy kockákra. A gombát tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre. A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A lisztet, a fokhagymaport, a sót és a borsot keverjük össze egy kis tálkában. A csirkecombokról itassuk fel a nedvességet, majd forgassuk őket a lisztes keverékbe.
Forrósítsunk olajat egy sütőbe is betehető serpenyőben/tálban. Tegyük bele a combokat a bőrös felükkel lefelé, süssük 7-8 percig, míg lepirulnak, majd fordítsuk meg, a másik felüket is süssük 5-6 percig. Szedjük őket egy tányérra.
Dobjuk a vajat a serpenyőbe, olvasszuk meg. Mehet rá a hagyma, a gomba és a répa. Addig dinszteljük a zöldségeket, míg a gomba leve el nem párolog, le nem pirul. Ekkor adjuk hozzá a kakukkfüvet és a fokhagymát.
1 perc után szórjuk rá a lisztet. Addig kevergessük, míg halványbarna színe nem lesz, ekkor öntsük fel a fehérborral. Szedjük fel a serpenyő aljára ragadt pörzsanyagot, majd öntsük fel az alaplével. Keverjük csomómentesre. Tegyük bele a combokat, majd toljuk a sütőbe 35 percre, míg minden megpuhul.
Ha elkészült, keverjük bele a tejszínt, majd rögtön tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!