A legfinomabb paprikás csirke receptje - Csirkecombból az igazi

paprikás csirke cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Amennyire nem rajongok a pörköltért, annyira imádom a paprikás csirkét, nem véletlenül.

Elöljáróban annyit, hogy a bableveshez vagy a gulyásleveshez hasonlóan ez is olyan étel, amit szinte mindenki másképp készít, én az anyukámtól tanultam, ezt a receptet használom. Annyi biztos, hogy mindenki szereti, én már csak azért is, mert rengeteg tejfölt tudok rátenni. A hozzávaló sem mindegy, csirkecombokat vegyünk, alsót és felsőt, a melle itt nem jut szerephez. 

A jó paprikás csirke lényege a szaftja, úgyhogy nem szabad spórolni a hagymával, de az idővel sem. Az igazán jó paprikás csirke bográcsban készül, de azért a tűzhelyen is lehet finomat készíteni. Nokedli dukál mellé. 

Paprikás csirke

paprikás csirke recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kilogramm csirke alsó- és felsőcomb
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 darab paradicsom
  • 2 evőkanál liba- vagy kacsazsír
  • 3 teáskanál pirospaprika
  • 1.5 liter víz
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál liszt
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 darab tv-paprika
Recept idők

Elkészítés:

A combokat sózzuk, borsozzuk. A paradicsomról szedjük le a héját, vágjuk apróra, a paprikát magozzuk ki, szintén vágjuk apróra. Egy lábasban forrósítsuk fel a zsiradékot, pirítsuk meg rajta a húst, majd vegyük ki és tegyük félre.

A hagymát vágjuk apróra, a fokhagymát vékony szeletekre, majd pároljuk üvegesre. Addig pároljuk, amíg aranybarna nem lesz. Öntsünk rá 2 deciliter vizet, várjuk meg, amíg elpárolog, majd öntsük fel megint 2 deciliterrel. 

Addig pároljuk, amíg krémes nem lesz. Szórjuk rá a pirospaprikát, majd tegyük rá a megpirított combokat. Öntsünk rá újabb 2 deciliter vizet, és alacsony lángon addig pároljuk, amíg a szaft kicsit lepirul. Ekkor megint jöhet a víz, majd fedő alatt főzzük meg a húst, amíg puha nem lesz. A tejfölből és a lisztből készítsünk habarást, kicsit öntsük fel a paprikás csirke főzővizével, majd keverjük bele az ételbe. Forraljunk rajta egyet, és vegyük le a tűzről. 

Ízlés szerint tejföllel és nokedlivel tálaljuk. 

Fotó: Szász Eszter /Sóbors

Ezt is szeretjük