Mediterrán Hasselback-csirkemell: friss zöldségek kerülnek a zsebekbe
Készítsd el a Hasselback-csirkemellet mediterrán fűszerezéssel, a zsebekben pedig sok friss zöldséggel!
Az ázsiai konyhában a rizs nagyon kedvelt étel, a koreai és a japán családok asztalán mindennap helyet kap. A rizs hazánkban is népszerű, de ha köretként tekintünk rá, a többség a krumplit fogja választani. Pedig a rizs tápláló, egészséges és nagyon ízletes, ha jól készítik.
Ha már Ázsia is szóba került, a kínaiak egyik specialitása a tojásos sült rizs, melyet köretként és főételként is lehet fogyasztani. A legjobb, ha maradék, hűtőben pihent rizzsel dolgozol, de frissből is elkészítheted. Tedd kiadóssá, kínáld hússal, párolt zöldségekkel, de reszelt sajttal is izgalmassá teheted, és a fűszerezéssel is játszhatsz. A tüzes vonalnál maradva én chilipelyhet használtam, de rozmaringgal megszórva is nagyon finom a bőséges fogás.
A rizst mossuk meg, majd kevés olajon pirítsuk néhány percig. Öntsük fel 2 bögre vízzel, fűszerezzük sóval és borssal, főzzük közepes lángon. Amikor beszívta a folyadékot, vegyük le a tűzhelyről, és tálalás előtt 20 percig tároljuk lefedve, így még tud puhulni.
A csirkemellfilét ízesítsük sóval és borssal.
Forrósítsunk kevés olajat egy serpenyőben, majd tegyük bele a húst és süssük kérgesre. A húst percenként forgatva süssük, még belül nem kell átsülnie.
A kérgesre sütött húst helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, utána toljuk 130 fokosra előmelegített sütőbe, és 10-15 percig süssük.
Azt a serpenyőt vegyük elő, amelyben a hús sült, abban olvasszuk fel a vajat (több is lehet az előírt mennyiségnél). Utána tegyük bele a sütőből kivett csirkemellet, öntsük a serpenyőbe a csirke kisült zsírját is, és még 4-5 percig süssük így is a húst.
A spárgát pároljuk roppanósra.
A tojásokat verjük fel, majd csorgassuk enyhén olajozott, forró serpenyőbe, süssük egy picit, majd keverjük hozzá a rizst, és süssük addig, amíg a tojás megszilárdul.
Tálalás:
A rizst szedjük tányérra, a húst felszeletelve helyezzük a tetejére, a párolt spárgát pedig mellé. Utolsó mozzanatként szórjunk chilit és finomra vágott petrezselymet az étel tetejére.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu