Szőlővel és fokhagymával sült, omlós csirkecomb: rozmaringgal együtt sülnek a tepsiben
A szőlő nagyon jól megy a fűszeres, szaftos sült csirkecombhoz.
A különleges étel más nemzeteknél is ismert, a görögöknél és a törököknél nemzeti fogás, melyet hagyományosan darált bárányhúsból készítenek. A gusztusos finomságot más hússal is kipróbálhatod, lehet az sertés, pulyka vagy csirke. A húst nem kötelező darálva használnod, apróra kockázva is tökéletes.
Hogy még ízletesebb legyen, érdemes a töltelékbe színes alapanyagokat és fűszereket keverni. Az ízek kialakításánál vedd figyelembe a saját ízlésedet. Ha szereted a csípőset, akkor jalapeño paprikát használhatsz, vagy mediterrán ízvilágúra alakíthatod bazsalikommal és korianderrel gazdagítva.
A töltikéket sűrített paradicsommal nyakon öntve is megsütheted, vagy tálalásnál kínálj melléjük tejfölt vagy joghurtot.
Először készítsük elő a szőlőleveleket. A leveleket alaposan mossuk meg, majd tegyük bő, sós vízbe, és 1 percig blansírozzuk. Ezután tegyük hideg vízbe a leveleket, majd a vízből kivéve csepegtessük le, és olajjal lekenve tegyük félre őket.
A finomra vágott hagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd adjuk hozzá az apróra kockázott vagy darált csirkehúst. A húst fűszerezzük sóval, borssal és fokhagymával, 5-10 perc alatt gyakran kevergetve fehéredésig süssük.
Közben a megmosott rizst egy másik edényben, dupla mennyiségű vízben a szokásos módon főzzük meg.
A rizst és a hagymás húst keverjük egybe.
A megmosott paradicsomot és paprikát kockázzuk apróra, majd adjuk a rizses húshoz.
Fogjunk egy szőlőlevelet, tegyünk a közepébe egy vagy két kanál tölteléket. A leveleket csomagoljuk be úgy, hogy a széleit mindkét oldalán begyűrjük.
A töltéseket sorakoztassuk magas falú jénaiba vagy tepsibe. A töltésekre öntsünk 6 evőkanál vizet és kevés olajat, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, süssük 20-25 percig.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu