Habkönnyű csokimousse francia recept szerint: tojáshabtól lesz légies a desszert

csokimousse
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Gyorsan és egyszerűen készül a krémes mousse, ne spórold ki belőle a jó minőségű csokoládét, azzal lesz igazán finom.

Ahogyan tiramisuból is van tojással és habtejszínnel készült verzió, úgy csokimousse-ból is találni mindkettőt. A klasszikus francia receptben tojáshab lazítja a mousse-t, de a sárgája is belekerül, amelytől még krémesebb lesz. Ha valamiért ódzkodsz a nyers tojás használatától, itt találsz egy habtejszínnel készült változatot.

Hogy igazán könnyed legyen a mousse, ebből a receptből sem hiányzik teljesen a tejszín, még habosabbá, légiesebbé teszi a végeredményt. Csokoládéból használhatsz csak egyfélét is, de akár vegyesen is, ahogy most én is tettem. Ha magas kakaótartalmú étcsokival dolgozol, megemelheted a cukor mennyiségét. 

A csokimousse-t különböző gyümölcsökkel dobhatod fel, szezonjában málnával vagy eperrel dekoráld, de télen gránátalmával is isteni lesz.

Csokimousse

csokimousse2

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 150 gramm étcsokoládé
  • 100 gramm tejcsokoládé
  • 20 gramm vaj
  • 6 darab tojás
  • 150 ml hideg habtejszín
  • 70 gramm porcukor
  • 1 nagy csipet
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat válasszuk szét. Tegyük félre a sárgáját, akkor jó, ha szobahőmérsékletű.

A habtejszínt verjük habbá a porcukorral.

Egy másik tálban a tojásfehérjét verjük habbá a sóval.

A csokit törjük darabokra, majd vízgőz felett olvasszuk fel a vajjal együtt. Ha felolvadt, vegyük le a tűzről.

Kevergessük, míg langyosra hűl, majd egyesével adjuk hozzá a tojássárgákat, keverjük el benne. Ha szépen elvegyült benne a tojás, forgassuk hozzá a tejszínhabot. Ha az is elkeveredett benne, több adagban, óvatosan, spatula segítségével forgassuk bele a tojáshabot is.

Osszuk szét a csokimousse-t 6 tálka között, fedjük le őket, majd tegyük a hűtőbe minimum 2 órára.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük