Elronthatatlan, villámgyors csokidarabos muffin – Görög joghurttól puha a tésztája
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
A muffin joghurtos tésztáját bármivel gazdagíthatjuk, az alábbi receptben csokoládé kerül bele, de gyümölcsökkel is ugyanúgy működik.
Muffint készíteni nagyon egyszerű, a technológiája a következő: összekeverjük külön a száraz, majd a nedves hozzávalókat, végül egybeforgatjuk a kettőt. Elronthatatlan recept, egyedül arra kell figyelni, hogy az alapanyagokat alaposan el kell keverni, egynemű, homogén masszára van szükség.
A csokit mindig a végén, a kész tésztába kell beleforgatni - használhatsz csokichipset is, de mivel a legtöbb helyen aranyárban van, én mindig táblásat veszek, majd egy éles késsel vagy sodrófával összetöröm. Utóbbi módszernél érdemes a csoki tetejére sütőpapírt vagy fóliát tenni, úgy menni át rajta a sodrófával, hogy a lepattanó csokidarabok ne terítsék be a konyhát. Ha húsklopfolóval törjük szét, akár még stresszlevezetésnek is jó.
Az alábbi receptben az omlós tésztáról a görög joghurt gondoskodik - a tejterméknek, illetve az olajnak köszönhetően napokig szaftos és puha marad a muffin tésztája.
Csokidarabos muffin
Hozzávalók 12 darabhoz
- 200 gramm liszt
- 50 gramm cukor
- 1.5 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál só
- 60 milliliter tej
- 200 gramm görög joghurt
- 60 milliliter olaj
- 2 darab tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 180 gramm ét- vagy tejcsokoládé
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzuk ki a muffinformákat, vagy béleljük ki muffinpapírral.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sütőport és a sót.
Egy másik edényben keverjük össze a tejet, görög joghurtot, olajat, tojást és a vaníliát. Keverjük egybe a száraz és nedves hozzávalókat, akkor jó, ha egynemű, homogén a massza.
A csokoládét vágjuk kisebb darabokra, de egy sodrófával is összetörhetjük. Használhatunk csokichipset is. Forgassuk bele a tésztába.
Osszuk szét a tésztát a 12 kapszli között, majd süssük 22-25 percig, tűpróbával ellenőrizzük.
Fotó: Getty Images