Mutatós fenyőfasütemény leveles tésztából: édes és sós töltelékkel is készülhet
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
A látványos finomság elkészítéséhez mindössze négy alapanyagra lesz szükséged, az összeállítása pedig gyerekjáték.
Szép időszak a karácsony: egybegyűlik a család, barátok, a nagy beszélgetések és a lakoma elkerülhetetlen ilyenkor.
Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy a kellemes ünnepi készülődésben stressz is van bőven. Gondolj csak bele, hogy ilyenkor az ételért és italért felelős személyek a családban mennyit dolgoznak azért, hogy bőven legyen finomság az asztalon. Nekik ez egy fárasztó időszak, pedig az ünnepi pihenés mindenkinek kijár. Ne hajtsd túl magad, annyit vállalj, amennyit elbírsz! Vond be a családot, segítsenek az ünnepi menü készítésénél, és vess be pár trükköt, egyszerű, de nagyszerű receptekkel kápráztass el mindenkit. Ne feledd, először a szem táplálkozik a látvánnyal, adj a külcsínre, éld ki a kreativitásod ebben a nagyon egyszerű, leveles tésztából készült süteménnyel!
Tipp, hogy még finomabb legyen!
A tésztát bármilyen édes kencével megkenheted, házi lekvár, Nutella vagy csokikrém is kerülhet rá. Ha még gazdagabb tölteléket szeretnél, akkor csokidarabokat, aszalt gyümölcsöket, dió- vagy manduladarabokat is használj.
Édes változat helyett sós is lehet a fenyőfa, kenj rá pizzakrémet, pakolj rá sonkát, sajtot, és már teheted is az asztalra.
Csokis fenyőfasüti
Hozzávalók 1 darabhoz
- 2 csomag leveles tészta
- nutella, csokikrém vagy lekvár szükség szerint
- 1 darab tojás a kenéshez
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A leveles tésztákat nyújtsuk ki enyhén lisztezett felületen. Vágjunk ki két nagy háromszöget a tésztákból úgy, hogy száruk is legyen, ez lesz a fenyőfa törzse, akár sablont is használhatunk. A maradék tésztát ne dobjuk ki, karácsonyi formákkal szúrjuk ki, a díszítésnél jól jön majd.
Az egyik háromszögre kenjük rá a tölteléket, a másik tésztát illesszük rá. Az így keletkezett fenyőfa mindkét oldalán vagdossuk be a tésztát kb. 1 centi sűrűn, majd az így kapott "ágakat" csavarjuk meg.
Felvert tojással kenjük meg a tésztát, a maradékból kiszúrt formákat tegyük rá, tojással ragasszuk oda. Ha egyszerűbb díszítésre vágyunk, csak egy csillagot ragasszunk a csúcsra.
A fenyőfasütit toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 25-30 percre, míg szép aranybarna lesz.
A kész finomságot porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images