Csokis gesztenyelekvár házilag: tedd el a kamrába a tél kedvenc csemegéjét

gesztenyelekvár
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az étcsokoládétól krémes, a vaníliától édes ez a mesés, házi gesztenyelekvár.

Bár a nyár a befőzés szezonja, nem csak édes gyümölcsökből készülhet lekvár, télen is érdemes a szezonális finomságokból, például gesztenyéből vagy sütőtökből dzsemet készíteni. 

A sült gesztenye és a gesztenyepüré nagy kedvencek, viszont sajnos nem lehet őket eltenni későbbre, nem úgy, mint ezt a lekvárt. A dzsemet a cukor mellett vanília és étcsokoládé gazdagítja, utóbbitól még krémesebb lesz. A cukrot karamellizálni kell, ez a lépés a lekvár állagát is javítja, de az íze is sokkal finomabb lesz.

Gesztenyelekvár

gesztenyelekvár2

Hozzávalók 8 decihez

  • 500 gramm gesztenye
  • 1 darab vaníliarúd
  • 250 gramm cukor
  • 100 gramm étcsokoládé
Recept idők

Elkészítés:

A gesztenyéket öntsük fel vízzel, amelyik a víz felszínére úszik, dobjuk ki, mert valószínűleg kukacos.

A domború oldalukat vágjuk be keresztben, majd dobjuk őket 5 percre forrásban lévő vízbe. 5 perc után szűrjük le, öblítsuk át hideg vízzel, majd pucoljuk meg őket.

Tegyük vissza a gesztenyéket a lábasba, öntsük fel őket annyi vízzel, amennyi ellepi. Tegyünk egy fedőt félig a lábasra, majd 30 percig főzzük a gesztenyét, míg teljesen puha nem lesz. Ha kész, szűrjük le, de a főzővizéből tegyünk félre egy bögrényit.

A cukrot szórjuk egy kis lábasba, majd alacsony lángon melegítsük, míg el nem olvad és aranybarna nem lesz a színe. A vaníliarudat vágjuk be, majd dobjuk a cukorba.

A karamellt öntsük fel kb. 100 milliliter főzővízzel, majd adjuk hozzá a főtt gesztenyét is, 10 percig gyöngyözve főzzük. Ha kész, vegyük ki belőle a vaníliarudat, majd botmixerrel pürésítsük.

Adjuk a forró püréhez az apróra darabolt étcsokit, keverjük el benne, míg a hőtől el nem olvad teljesen.

Ha kész, töltsük fertőtlenített befőttesüvegekbe a lekvárt (4 kis üveg jön ki belőle), szorosan zárjuk le őket, majd állítsuk őket fejjel lefelé, bugyoláljuk be takaróba és hagyjuk teljesen kihűlni - ez pár napig is eltarthat.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük