Isteni csokis keksz pisztáciába forgatva: fél óra alatt elkészül

1
Nyomtatás
pisztacias-keksz
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Hogy az ünnep szelleme ne változzon lidérccé, mutatunk egy villámgyorsan elkészíthető, csokoládémámorban úszó, pisztáciában hempergetett kekszet, amellyel bárkit lenyűgözhetsz!

A karácsony a világ minden táján a szeretet és a béke ünnepeként ismert, karácsony szellemét azonban a nagy rohanás és az utolsó pillanatos kapkodás könnyedén lidérces rémálommá tudja változtatni.

Éppen ezért, hogy a készülődés tényleg az ünnepről szóljon, és ne a rohanásról, én ilyenkor mindig olyan recepteket keresek, amelyeket egyszerű és mégis élvezetes elkészíteni. Mert szeretem, ha a sütés-főzés még ilyenkor is kikapcsolódássá tud válni. 

Ilyen recept számomra az Olaszországban megismert kakaós, pisztáciás keksz is, amely nemcsak hogy fél óra alatt kész, de még a kanapéra is tökéletes hangulatot tud teremteni, ha egy pohár tejjel bekuckózva, a karácsonyi fények mellett élvezed. 

Tipp

Ha a kekszet dobozban teszed el a hűtőbe, akár 1 hétig is eltarthatod, de nyersen akár le is fagyaszthatod, hogy legközelebb csak előkapd, megvárd, míg kiolvad, és már mehet is a sütőbe. 

Ajándéknak is kiváló ötlet, ha pár szelet kekszet celofánba csomagolsz egy ünnepi szalaggal átkötve. A gyerekek imádni fogják.

Csokis keksz pisztáciával

pisztacias-keksz

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 340 g finomliszt
  • 170 g holland kakaópor
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 kk
  • 170 g sózatlan, puha vaj
  • 170 g cukor
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 1 db egész tojás
  • 170 g sózatlan, pucolt pisztácia
Recept idők

Elkészítés:

Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a kakaót, a szódabikarbónát és a sót. 

Ezután elektromos habverővel, alacsony fokozaton verjük fel a puha vajat és a cukrot habosra. Utána, ha már könnyed a krém, még alacsonyabb fokozaton keverjük hozzá a vaníliakivonatot és az egész tojást. 

A lisztes, kakaós keveréket is adjuk hozzá a tojásos-vajas masszához, majd kézzel gyúrjuk össze alaposan. 

Ha összeállt a tészta, gyúrjuk egy kb. 5 cm átmérőjű kígyóvá. 

Ezután a pisztáciát daraboljuk fel apróra – aprítógépben is készíthetjük –, majd oszlassuk el egy sütőpapíron, akkora felületen, hogy ha ráfektetjük a tésztát, az hosszában végigérje. 

Ezután fektessük rá a tésztakígyót, és alaposan görgessük át a pisztáciaágyon oda és vissza. 

Ha a tésztát már mindenhol befedte a pisztácia, akkor csomagoljuk be a sütőpapírba, amennyire szorosan csak tudjuk, illetve akár még egy pluszréteg frissen tartó fóliával is becsomagolhatjuk. 

Tegyük a hűtőbe legalább 1 órára pihenni. 

Pihentetés után csomagoljuk ki a kekszalapot, és kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk fel egy éles késsel.

A felszeletelt kekszet egyenként fektessük sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt süssük meg. Én félidőben meg szoktam őket fordítani, hogy mindkét oldalukat egyformán érje a hő. 

Akkor jó a süti, ha a felszíne kicsit homokszerű tapintásúvá válik. 

Pár perc pihentetés után pedig már tálalhatjuk is, szigorúan egy pohár hideg tej kíséretében. 

Fotók forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon