Illatos, svéd gyömbéres keksz: gasztroajándéknak is tökéletes
A fűszeres, varázslatos illattal bíró ropogós keksz légmentesen elcsomagolva hosszú ideig eláll.
A karácsony a világ minden táján a szeretet és a béke ünnepeként ismert, karácsony szellemét azonban a nagy rohanás és az utolsó pillanatos kapkodás könnyedén lidérces rémálommá tudja változtatni.
Éppen ezért, hogy a készülődés tényleg az ünnepről szóljon, és ne a rohanásról, én ilyenkor mindig olyan recepteket keresek, amelyeket egyszerű és mégis élvezetes elkészíteni. Mert szeretem, ha a sütés-főzés még ilyenkor is kikapcsolódássá tud válni.
Ilyen recept számomra az Olaszországban megismert kakaós, pisztáciás keksz is, amely nemcsak hogy fél óra alatt kész, de még a kanapéra is tökéletes hangulatot tud teremteni, ha egy pohár tejjel bekuckózva, a karácsonyi fények mellett élvezed.
Ha a kekszet dobozban teszed el a hűtőbe, akár 1 hétig is eltarthatod, de nyersen akár le is fagyaszthatod, hogy legközelebb csak előkapd, megvárd, míg kiolvad, és már mehet is a sütőbe.
Ajándéknak is kiváló ötlet, ha pár szelet kekszet celofánba csomagolsz egy ünnepi szalaggal átkötve. A gyerekek imádni fogják.
Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a kakaót, a szódabikarbónát és a sót.
Ezután elektromos habverővel, alacsony fokozaton verjük fel a puha vajat és a cukrot habosra. Utána, ha már könnyed a krém, még alacsonyabb fokozaton keverjük hozzá a vaníliakivonatot és az egész tojást.
A lisztes, kakaós keveréket is adjuk hozzá a tojásos-vajas masszához, majd kézzel gyúrjuk össze alaposan.
Ha összeállt a tészta, gyúrjuk egy kb. 5 cm átmérőjű kígyóvá.
Ezután a pisztáciát daraboljuk fel apróra – aprítógépben is készíthetjük –, majd oszlassuk el egy sütőpapíron, akkora felületen, hogy ha ráfektetjük a tésztát, az hosszában végigérje.
Ezután fektessük rá a tésztakígyót, és alaposan görgessük át a pisztáciaágyon oda és vissza.
Ha a tésztát már mindenhol befedte a pisztácia, akkor csomagoljuk be a sütőpapírba, amennyire szorosan csak tudjuk, illetve akár még egy pluszréteg frissen tartó fóliával is becsomagolhatjuk.
Tegyük a hűtőbe legalább 1 órára pihenni.
Pihentetés után csomagoljuk ki a kekszalapot, és kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk fel egy éles késsel.
A felszeletelt kekszet egyenként fektessük sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt süssük meg. Én félidőben meg szoktam őket fordítani, hogy mindkét oldalukat egyformán érje a hő.
Akkor jó a süti, ha a felszíne kicsit homokszerű tapintásúvá válik.
Pár perc pihentetés után pedig már tálalhatjuk is, szigorúan egy pohár hideg tej kíséretében.
Fotók forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors