Illatos, svéd gyömbéres keksz: gasztroajándéknak is tökéletes

sgykcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fűszeres, varázslatos illattal bíró ropogós keksz légmentesen elcsomagolva hosszú ideig eláll.

A december teljes egészében az ünnepről szól. Sokkal több időt tölt ilyenkor az ember a konyhában, sülnek, főnek a finomságok. Télen népszerűek a fűszeres sütemények, meleg italok, ilyenkor a mézeskalácsfűszer-keverék sok mindenben helyet kap.

A nagy evések és ivások közepette nagy dilemmát szokott okozni évről évre, hogy a hozzátartozók, barátok mit kapjanak karácsonyra. Ha végképp nincs ötleted, netán saját kézzel gyártott ajándékkal szeretnél kedveskedni, akkor a svédek kedvelt kekszét süsd meg. A kész finomságot csomagold szép üvegbe vagy dobozva, a lényeg, hogy légmentesen zárva készítsd össze a gasztroajándékot, így sokáig megőrzi kellemesen ropogós állagát. Ezzel a finom ajándékkal tuti nem lősz mellé, nincs a földön olyan ember, akinek ne ízlene a svédek illatos keksze.

Svéd gyömbéres keksz

gykct

Hozzávalók 4 személyre

  • 30 dekagramm liszt
  • 10 dekagramm vaj
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 10 dekagramm porcukor
  • 1 teáskanál mézeskalácsfűszer-keverék
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 2 evőkanál méz
  • 1 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd morzsoljuk el benne a puha vajat. Utána adjuk hozzá a szódabikarbónát, porcukrot, a fűszereket (mézeskalácsfűszer-keverék, gyömbér), utoljára pedig a mézet és a tojást, majd gyúrjunk belőle sima tésztát.  

A begyúrt tésztát formázzuk cipóba, takarjuk le, és szobahőmérsékleten 30 percig hagyjuk pihenni.

A pihentetés után a tésztát enyhén lisztezett munkafelületen, fél centiméter vastagságúra nyújtsuk ki, majd tetszőleges kiszúróval szaggassuk ki a tésztát. 

A kiszaggatott tésztákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, toljuk 170 fokosra előmelegített sütőbe 6-8 percre.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük